Položeno cvijeće i odata počast žrtvama u Kravici

Vijesti 13. jul 201710:04 > 10:13
N1

U krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, na mjestima gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile između 1.000 i 1.500 dječaka i muškaraca Bošnjaka, porodice su danas položile cvijeće i odale počast ubijenima, javio je reporter N1.

Zločin u Kravici počinjen je 13. jula 1995. godine. U jednom danu ubijeno je više od hiljadu Bošnjaka. Zločin u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica jedan je od najsurovijih počinjenih u proteklom ratu.

Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su u masovnim grobnicama na više lokacija, a sahranjeni su u Memorijalnom centru Potočari, zajedno sa ostalim žrtvama genocida u Srebrenici.

Ranije je bilo problema pri obilježavanju godišnjice ubistava na ovom mjestu, međutim, ove godine sve prolazi u najboljem redu.

“Upravo traje polaganje cijeća na mjestu gdje je ubijeno, prema zvaničnim podacima, 1.313 Bošnjaka. Problema nema, porodice žrtava su ušle u Zadrugu. Pored Kravice, porodice žrtava danas će obići i druga stratišta tako da će se ovaj progarama nastaviti još nekoliko sati. Što je najbitnije, sve protiče u najboljem redu”, javio je reporter Slaviša Starčević.

Za zločine u Kravici pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sudi se osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS. Suđenje je započelo u februaru ove godine, a posljednje ročište obavljeno 30. maja iznošenjem dokaza i audiomaterijala. Treba istaći da se opuženi brane sa slobode. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.