Oštre reakcije nakon podizanja optužnice za referendum

Vijesti 13. jul 201719:08 > 19:45
N1

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom u RS.

Oni su optuženi da su kao članovi komisije omogućili realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Nakon što je objavljena informacija o podizanju optužnica, uslijedile su reakcije, a među prvima se javnosti obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

On je kazao da će podizanje optužnica uzrokovati nove probleme u Bosni i Hercegovini.

“To je na neki način bila velika želja pravosudnih institucija BiH da pokažu snagu na ovom konkretnom slučaju. A pokazalo se da je nemaju i za mene je ovo samo dalji nastavak političkog djelovanja i političkih procesa kada su u pitanju pravosudne institucije BiH”, rekao je Ivanić.

Kako je N1 kazao optuženi Petković, odluka je očekivana.

”To je bilo očekivano, oni su morali da nekoga optuže. Mi ćemo dokazati da je ovo najsnažnija karika”, kazao je on.

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage, među njima obustava istrage protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika, za koje ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela, pomaganje ili podsticanje u navedenom djelu, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Za N1 je govorio i Nedeljko Glamočak, član referendumske Komisije. Kazao je da bi odgovornost trebala biti na svim članovima Komisije, a ne samo na njenim pojedinim članovima.

”Vlada je finansirala provođenje referenduma. Niko ništa nije radio pojedinačno i ako smo odgovorni, odgovorni smo svi”, kazao je Glamočak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.