Na pojedinim izlazima iz BiH zadržavanja i do 90 minuta

Vijesti 16. jul 201709:32 > 09:49
N1

Na putevima u Bosni i Hercegovini ovoga jutra saobraća se uz povoljne uvjete za vožnju i slab do umjeren promet vozila. Na GP Doljani, Ivanica i Gabela Polje na izlazu iz BiH čeka se od 40 do 90 minuta. Slična situacija je i na GP Izačić. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, a zadržavanja su nešto kraća.

S obzirom da meteorolozi i za danas najavljuju visoke dnevne temperature, iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK) vozačima preporučuju putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, savjetuju češće pauze.

Vozači da prije polaska na putovanje trebaju provjeriti da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Ukoliko se ne putuje vlastitim vozilom, a vlasnik vozila nije prisutan, neophodno je posjedovati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu. Prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasle osobe i dalje moguće samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

Posebno se skreće pažnja svima koji koriste klima uređaj u vozilu, da nekoliko minuta prije kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Na putevima sa aktuelnim radovima postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Izdvajaju se magistralni putevi M-18 Vogošća-Sarajevo, M-5 Gromiljak-Blažuj, M-17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija i M-16 Poriče-Kupres, kao i magistralni put M-18 na području Živinica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.