Formira se prva i najveća profesionalna esport liga

Vijesti 17. jul 201717:05 > 17:14
N1

United Media i Fortuna Esports najavljuju osnivanje prve profesionalne esport lige u jugoistočnoj Evropi.

”Esports Balkan League” (EBL) će premijerno početi u septembru i za sezonu 2017/2018 će imati nagradni fond u iznosu od 120.000 eura, što je najveći nagradni fond u istoriji esporta na ovim prostorima.

U sklopu lige će u toku godine biti organizovane po dvije sezone u igrama League of Legends i Counter Strike Global Offensive.

N1

U prvoj sezoni učestvovaće 8 najboljih timova iz regiona, koji obuhvata Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Mađarsku, Rumuniju i Grčku. Već od naredne sezone u 2018, biće organizovane kvalifikacije za sve koji žele da se prijave.

Ligaški dio takmičenja će se sastojati od ukupno 28 seta mečeva raspoređenih na 7 nedjelja igre. Četiri najbolje plasirana tima na kraju svake sezone će imati prolaz na play-off koji će se igrati uživo na naknadno objavljenim lokacijama, uključujući i veliko finale. Play-off i finale će biti otvoreno za sve posjetioce koji žele da dođu i podrže svoje omiljene igrače i timove.

N1

”United Media je priključivanjem Fortune Esports našoj regionalnoj grupi imala ideju da podrži stvaranje kvalitetnog esport sadržaja koji bi mladim timovima, igračima i publici približio kompetitivni gejming na svetskom nivou. Korak napred u ostvarenju zajedničke ideje u stvaranju zdravog i profesionalnog okruženja je formiranje najveće regionalne lige, koja će svim učesnicima i gledaocima pružiti vrhunski doživljaj esporta na ovim prostorima”, izjavila je CEO United Media Aleksandra Subotić.

”Nakon tri sezone Fortuna Championship Series lige, ali i uspeha koji su imale druge nacionalne lige na Balkanu, odlučili smo da preduzmemo veliki korak napred i osnujemo prvu, profesionalnu esport ligu na Balkanu. Od samog početka takmičarske igre EBL lige će biti League of Legends i Counter Strike: Global Offensive, a kasnije i druge igre koje imaju potencijal. Želimo da ponudimo timovima, igračima, ali i gledaocima i kompanijama koje podržavaju esports i gejming, mnogo viši nivo i perspektivu koju sve velike svetske i evropske zemlje imaju. Naš cilj je da postanemo deo svetske i evropske lige, i da promovišemo najbolje profesionalne igrače i timove iz našeg regiona”, rekao je Mihajlo Jovanović – Džaril, direktor Fortuna Esports.

Za sve ljubitelje gejminga će pored popularnih platformi Youtubea i Twitcha, biti obezbijeđen prenos mečeva i na Sport Klub kanalima.

U toku ljeta ćemo imati više informacija o učesnicima lige, ali je sigurno da nas od jeseni očekuje ispisivanje istorije domaćeg i regionalnog esporta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.