Dodikove crvene linije

Vijesti 18. jul 201707:57 > 08:00
N1

Izjava predsjednika Republike Srpske (RS), Milorada Dodika, na javnom skupu u Bratuncu sedmog jula, "da su muslimani finansirani kako bi ponovo okupirali Drinu", u nizu je onih kojim Dodik pokazuje da ne poštuje državu BiH, unosi razdor i podstiče mržnju, navodi većina analitičara u Federaciji BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je zatražio da reaguje međunarodna zajednica dok je Dodik odgovorio da je njegov zahtjev “nastavak kriminalizacije političara iz RS”.

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je u ponedjeljak zatražio od visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka i Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH „da bez odlaganja i bez rezerve upotrijebe sve ovlasti, sredstva i resurse koje imaju i koje su neophodne da se konačno zaustavi višegodišnje anticivilizacijsko, antidejtonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika”.

Hoće li neko od prozvanih reagovati i prekinuti Dodikovo bahato ponašanje, već dobro poznatu činjenicu da on govori i radi šta hoće, da vrijeđa bez posljedica?

Politički analitičar iz Sarajeva Esad Bajtal smatra da već odavno nema potrebe za pisanim zahtjevima, odnosno da bi oni koji čuvaju mir u BiH trebali reagovati, ne čekajući prijem pošte.

“Najbolje bi bilo da se niko nikome nije obraćao a da onaj ko je dužan, onaj ko je u BiH zbog očuvanja mira i integracije zemlje, reaguje na ovakvu izjavu koja je uznemirila građane, koja je necivilizacijski ispad, retorika koja je aposlutno besmislena i patološka”, kaže Bajtal za Radio Slobodna Evropa.

Profesor Univerziteta u Banjaluci, Miodrag Živanović smatra da će i sada, kao i toliko puta ranije, međunarodna zajednica ostati „gluha i nijema“ na Dodikovu retoriku.

“Institucije međunarodne zajednice već desetak, a možda i više godina, imaju u BiH medijatorsku ulogu. Oni se više ne miješaju u rješavanje problema u BiH, u rješavanje problema entiteta, kantona itd, i u rješavanje onoga što se odnosi na međuetničke odnose. Čak i ako reaguju, to izgleda kao nešto što dolazi iz svemira, oni reaguju kao vanzemaljci. S jedne strane, govore poznate fraze ili besmislice, a sa druge strane ne rade ništa da bi se to stvarno, realno stanje mijenjalo. Ako bi mene pitali – šta bih ja u životu najviše volio raditi, rekao bih kratko i jasno: da budem predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini”, kaže Živanović.

Integralni tekst pročitajte na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.