Šehić: Aktuelne političke strukture ne žele ništa mijenjati

Vijesti 18. jul 201708:52 > 09:00
N1

Ustavni sud BiH na sjednici šestog jula odbio je apelaciju 30 zastupnika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti 1. marta Dana Nezavisnosti i 25. novembra - Dana državnosti BiH.

Odluka Ustavnog suda bila je jasna i po pitanju izmjena Izbornog zakona – izmjene izbornog zakona Bosne i Hrcegovine ne bi ugrozile vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Gost Novog dana bio je Vehid Šehić – predsjednik Strateskog odbora Koalicije “Pod Lupom”, bivši član Centralne Izborne Komisije.

Ja sam legalista i poštujem odluke i zato ne bih htio komentarisati odluke Ustavnog suda. Ali živimo u vremenu političke ne odgovornosti gdje se odluke Ustavnog suda ne poštuju. BiH bi trebala biti pravna država, ali ovdje još nije zaživjela vladavina pravda, a tada ulazimo u proces anarhije gdje se svako može ponašati kako želi“, rekao je Šehić za N1.

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH traje dugo. Kada bi moglo doći doba poštivanja?

Kada bi postojala politička odgovornost ne bismo imali taj problem. To se u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji ne može desiti. Mi u BiH smo rekorderi u nepoštivanju odluka, još od 2001. godine kada nije ispoštovana odluka o ravnopravnosti naroda. Grad Mostar, slučaj Zornić, slučaj Sejdić-Finci itd“, kazao je gost Novog dana.

Da li je održavanje Općih izbora 2018. godine pod upitnikom?

Mislim da će izbora biti, a da bi ih bilo moraju se implementirati odluke Ustavnog suda, posebno posljednja odluka u vezi sa Domom naroda. Odluka Ustavnog suda je jasna i mora se implementirati u Izborni zakon BiH, naročito dio koji govori o broju delegata iz svakog kantona. Ono što Ustavni sud naloži mora se sprovesti u svakodnevnom životu“, izjavio je Šehić.

Da li je dovoljan vremenski rok za konstituisanje vlasti?

Ustavni sud je dao rok od 6 mjeseci. Po meni je taj rok jako dug, ali oni su dali taj rok znajući političku stiuaciju i političku neodgovornost. Ali ni taj rok se ne poštuje. Tvrdim da aktuelne političke strukture ne žele ništa mijenjati u ovoj državi, jer zašto bi mijenjali nešto što bi uvelo odgovornost. Tri godine slušamo o putu BiH ka EU i implementacij reformi na tom putu, izmjenama Izbornog zakona“, odgovorio je Šehić.

Zloupotreba glasova, korupcija, manipulacija sa nacionalnim izjašnjavanjem, samo su neke od manjkavosti izbornog zakona. Ovaj je zakon do sada pretrpio 19 izmjena i dopuna, čini se da se nakon izbora uvijek uoče novi nedostaci.

U Izbornom zakonu stoji da CIK ima pravo da predlaže izmjene Izbornog zakona i ne treba tražiti dopuštenje Vijeća ministara ili delegata. Odluke donosi zakonodavna vlast. S obzirom na način izbora članova Izborne komisije, možemo vidjeti da se često stavovi članova CIK-a podudaraju sa stavovima političkih stranaka. Na kraju možemo vidjeti da su sve institucije zarobljene od strane političkih struktura. Problem je kada ti koji rade podlegnu takvom pritisku, a pritisak za BiH je poguban jer je uvijek na nekoj etničkoj matrici gdje se zanemaruju interesi građana i pojedinaca“, smatra Šehić.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije je kazao da su zakonom jasno propisane sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, ali da “živimo u državi gdje se ne poštuju zakoni i gdje postoje zaštićeniji od manje zaštićenijih.”

Svi se pozivaju na presumpciju nevinosti, ali zaboravljamo da postoji i politička odgovornost i moralna odgovornost“, rekao je Šehić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.