Sa Gradskog mosta u Banjaluci u nedjelju skače 25 takmičara

Vijesti 18. jul 201712:36 > 12:38
Anadolija

Turistička organizacija Banjaluke i "Asocijacija za sport" partner u organizaciji tradicionalne manifestacije "Ljeto na Vrbasu" najavili su danas da će se do kraja mjeseca u Banjaluci u okviru ove manifestacije održati niz sportskih dešavanja.

Vladimir Kuvalja, partner u organizaciji manifestacije “Ljeto na Vrbasu”, istakao je da od petka počinju takmičenja u odbojci i fudbalu na pijesku i basketu za rekreativce i mlađe uzraste na plaži kod Zelenog mosta.

“U nedjelju, 23. jula, imamo možda i najbitniji događaj u okviru ove manifestacije – skokove sa Gradskog mosta i trke dajak čamaca”, kazao je Kuvalja.

Za skokove sa Gradskog mosta prijavljeno je 25 takmičara iz BiH i regiona, a prema riječima Zorana Stankovića iz Turističke organizacije Banjaluka, u pitanju su najbolji skakači na ovim područjima.

“Od kada je izgrađen ovaj most 1936. godine, počeli su skokovi u Vrbas, a oko 1955. godine profilisala se banjalučka ili vrbaska lasta, koju karakterišu drugačiji odraz, let i ulaz u vodu u odnosu na druge skokove”, rekao je Stanković.

Pojasnio je da su visina mosta i dubina Vrbasa uslovili to da let i ulazak u vodu budu baš takvi jer sve drugo predstavlja opasnost za skakača. Izrazio je zadovoljstvo što postoje mladići stari oko 20 godina koji čuvaju tradiciju vrbaske laste, te izrazio nadu da će ih u idućim godinama biti više.

Prema planu manifestacije, skokovi sa mosta počinju u 14 časova, a od 25 skakača, deset najboljih će od 15 časova izvoditi finalne skokove, koje će ocjenjivati pet sudija.

Nakon skokova, na plaži kod Zelenog mosta biće organizovan izbor neobičnih plovnih vozila. Kako su objasnili iz TOBL, u pitanju je dio programa koji je bio organizovan i u samim počecima “Ljeta na Vrbasu”, tako da je ovaj dio programa povratak tradiciji sa ciljem da se prijavljeni učesnici i publika zabave.

Na istom mjestu od 17 časova biće održana i trka dajak čamaca, simbola Banjaluke, u tri kategorije, nakon čega slijedi dodjela nagrada i priznanja.

Osim toga, u okviru “Ljeta na Vrbasu” biće održani i turniri u fudbalu i odbojci na pijesku na terenima vodenog parka “Aquana”.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka, govoreći o “Ljetu na Vrbasu”, najstarijoj manifestaciji u Banjaluci, rekao je da tri godine sarađuju sa “Asocijacijom za sport” te da se nada da će i ove godine planirane aktivnosti biti uspješno realizovane.

“Naša želja da ‘Ljeto na Vrbasu’ bude svake godine bude sve bolje i bogatije ponekad je limitirano finansijskim mogućnostima, jer budžet ne može da prati sve ono što imamo ideju, što bi smo željeli da pokažemo u okviru ove manifestacije, ali partneri nam daju optimizam”, kazao je Barašin.

Manifestacija “Ljeto na Vrbasu”, koja se održava 64. put, počela je u subotu defileom plovnih objekata na Vrbasu i koncertom, a trajaće do 30. jula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.