Suzbijanje nelegalne ulične prodaje u KS

Vijesti 18. jul 201714:40 > 14:46
UIO BIH

U sklopu aktivnosti na suzbijanju bespravnog prometa robe na području Kantona Sarajevo kantonalni tržišno-turistički inspektori su tokom juna i prve polovine jula oduzeli 793 kutije cigareta različitih proizvođača, 42 komada ručno pravljenih i pakovanih cigareta, te 59 kilograma rezanog duhana pakovanog po 500 i 300 grama.

Osim toga, u uličnoj prodaji je kod 16 osoba zatečena i oduzeta roba različite vrste, bez validne dokumentacije o porijeklu, čija vrijednost iznosi oko 5.025 KM, kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić.

Roba koja je bila predmet prekršaja predata je Direkciji za robne rezerve KS-a do okončanja postupka, dok su protiv četiriju osoba pokrenuti prekršajni postupci u nadležnom sudu.

Za četiri prekršioca su izdati prekršajni nalozi  od 1.200 KM, dok ostalih osam osoba nije identificirano, s obzirom  na to da su napustili improvizirana prodajna mjesta prije dolaska inspekcije.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a podsjećaju da  navedene aktivnosti tržišno-turistički inspektori KUIP-a provode uz asistenciju policijskih službenika, kao i Jedinice za podršku  MUPKS-a.

U skladu s akcionim planom suzbijanja bespravnog prometa robe kontrole se svakodnevno vrše na svim frekventnim lokacijama i ulicama Kantona Sarajevo, kao i oko prostora tržnica-pijaca, s posebnim akcentom na prodaju akcizne robe, bez odobrenja mjerodavnog organa i dokumentacije o porijeklu.