Avdić: Nije pobjeda Dodika, nego poraz Tužilaštva BiH

Vijesti 20. jul 201709:44 > 10:06
N1

"BiH će biti pod sve većim pritiskom nakon što je Crna Gora ušla u NATO i sasvim je jasno da će Ruska Federacija učiniti sve da BiH ne krene putem kojim bi trebala ići", kazao je za N1 novinar portala Žurnal, Avdo Avdić.

Pisali ste da se u BiH uskoro formira “ruska stranka”?

“Počeli smo istraživati ruski uticaj na području Balkana i RS-a i došli smo u posjed brojnih dokumenata u kojima se vidi kontakt političara sa ruskim obavještajcima, kako bi spriječili ulazak BiH u NATO. Jedan od tih dokumenata odnosi se na formiranje ruske partije. Na sastanku u Višegradu čiji je domaćin bio Emir Kusturica, a, između ostalih, bili su prisutni Matija Bećković, Slobodan Pavlović, Milorad Dodik i jedan ruskih pisac Zahar Prilepin, koji je veoma radikalan i učestvovao je u svim ratovima koje je vodila Ruska Federacija – i na tom sastanku, obavještajne službe raspolažu sa tim informacijama, govoreno je o formiranju partije koja bi zastupala interese i širila ruski uticaj. Jedan od ciljeva te partije bi bilo rasformiranje manjih partija u ovom bh. entitetu, poput PDP-a, a koje bi mogle odigrati važnu ulogu tokom izbora 2018”, kazao je Avdić u jutarnjem programu N1.

Da li će ta “partija” pokušati proširiti uticaj i na Federaciju BiH?

“Što se tiče ljudi iz Federacije BiH, ne bih mogao otkrivati imena tih ljudi, ali među njima su visoki zvaničnici iz partije sa područja Hercegovini, jasno vam je koja, ali i iz partija sa područja gdje su Bošnjaci većina. BiH će biti pod sve većim pritiskom nakon što je Crna Gora ušla u NATO. Banjaluka je najzapadniji proruski grad i sasvim je jasno da će Ruska Federacija učiniti sve da BiH ne krene putem kojim bi trebala ići. Oni će naći partnere kada je pitanje novac i na području FBiH, jer su naši političari slabi na novac, odnosno, već su našli. Za novu partiju je izdvojeno 800.000 KM, a predsjednik će imati plaću 6.000 KM.

Partija neće nositi predznak ‘ruska’, nosit će neki predznak koji se odnosi na srpstvo ili Republiku Srpsku. Ukoliko na izborima dođe do izjednačenog rezultata između Saveza za promjenu i stranaka okupljenih oko SNSD-a sasvim je jasno da će manje partije presuditi u formiranju vlasti i logično je da će Rusija pokušati okupiti te partije”, dodao je Avdić.

Sukobi na relaciji Staša Košarac i Dragan Mektić. Takmiče se ko više voli RS. Ima li ko da voli BiH i postoje li prave patriote?

“Ima patriota mnogo, međutim u RS-u je teško očekivati glasove ako ste probosanski orjentirani. Ne slažem se sa načinom komunikacije Mektića i ne mogu podržati da ministar sigurnosti BiH ulazi u polemiku o pravosuđu ili komentariše stvari koje nisu njegov resor. On se ponaša kao zaštitnik pravosuđa, medija, građana i mislim da pretjeruje. Da se razumijemo, sve što kaže Košarac ja se ne slažem sa tim, a većinu što kaže Mektić ja se slažem. Mektić je populista i to rade manje, više svi političari. Mektić prepisuje ono što je Dodik radio godinama”, poručio je Avdić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su predložili delegati iz hrvatskog naroda. Da li se mijenja Izborni zakon ili ne, jer već se govori o drugom poluvremenu i Predstavničkom domu koji neće podržati izmjene?

“Neće biti drugog poluvremena, zakon će pasti. Niti jedna politička partija sa sjedištem u Sarajevu neće podržati zakon. Neće imati većinu. Teško je očekivati i da će gospodin Radončić, unatoč partnerskim odnosima, podržati Čovića. Ovakav prijedlog neće biti usvojen, sasvim je sigurno”.

Sud BiH jučer je u potpunosti odbio optužnicu Tužilaštva BiH u slučaju “Referendum”, kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog krivičnog djela Neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH?

“Drago mi je da je pala optužnica. Zašto? Zato što smo mi prije 10 dana objavili da će Tužilaštvo optužiti ljude koji realno nemaju nikakvu odgovornost. Ovdje se radi o zloj namjeri Tužilaštva. NSRS nije provela odluku Ustavnog suda BiH i predsjednik entitetske skupštine, premijerka i Dodik nisu na optužnici. Optužili su komisiju koja je sprovela odluku. Ovo nije pobjeda Dodika nego poraz Tužilaštva. Krivac je Gordana Tadić i Tužilaštvo BiH što nisu imali snage da optuže prave krivce”.

Prijetnje reisu i imamima Islamske zajednice u BiH?

“Koliko imam informacije prijetnje imamima uputio je Ines Midžić, koji sebe u Siriji zove Al-Bosni. To je čovjek koji u tim krugovima slovi za portparola i ne predstavlja nikakvu ozbiljnu prijetnju. On je ranije, možda se sjećate, pozivao na trovanje vode. Meni je prijetio 2014. da će doći i ubiti me. On želi biti u centru pažnje i njemu se predaje prevelika pažnje. Mnogo su ozbiljnije stvari, kada je u pitanju terorizam, koje su se dešavale na području BiH, ali, nažalost, ni ja ne mogu da govorim o detaljima. Ministar Mektić je dijelom govorio, ali nije kazao ključne informacije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.