UDT VSTV-a o Salihoviću: Zadovoljni smo dijelom odluke

Vijesti 21. jul 201715:08 > 15:10
N1

Povodom Odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH u predmetu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, oglasio se i Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (UDT).

“UDT informiše javnost da je zadovoljan dijelom odluke PDK VSTV BiH kojom je utvrđena disciplinska odgovornost i tuženi Goran Salihović oglašen odgovornim po tri tačke disciplinske tužbe, zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. tačke 23. Zakona o VSTV “Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva” i tačke 19. “Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH”.
Izrečenom disciplinskom mjerom iz člana 58. stav 1. tačka e) Zakona o VSTV “Premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine” kao i odbijajućim dijelom odluke UDT nije zadovoljan. Izricanjem ove disciplinske mjere nije prihvaćen zahtjev UDT-a za razrješenje tuženog od dužnosti kako glavnog tužioca tako i tužioca Tužilaštva BiH koji je UDT postavio u disciplinskoj tužbi zbog vrste i težine povreda službene dužnosti, a koja disciplinska mjera je propisana članom 58. stav 1. tačka f. Zakona o VSTV”, navodi se u saopštenju UDT-a.

Kako je navedeno, protiv odbijajućeg dijela disciplinske tužbe u dijelu disciplinskih prekršaja iz člana 57. tačka 11. Zakona o VSTV-u BiH: “omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene” i člana 57. tačka 12. Zakona o VSTV-u BiH: “miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti”, UDT će u propisanom roku izjaviti žalbu protiv odluke PDK VSTV BiH.