Fahrudin Solak i Jelka Milićević o požarima u FBiH

Vijesti 21. jul 201716:01 > 16:09
N1

Danas je održana tematska sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je razmatrana informacija o stanju na požarom obuhvaćenom prostoru u Federaciji BiH i do sada preduzetim mjerama i aktivnostima Federalne uprave civilne zaštite s prijedlogom zaključaka.

Požari su često izazvani ljudskim nemarom ili s namjerom, a onda se izgubi kontrola. Apeliramo na sugrađane, na inspekciju i uposlenika MUP-a da takve stvari prate i sankcionišu, pored pripadnika FUCZ koji su non stop na terenu u ovakvim situacijama. Većina požara desila se na području HNK i ZHK. Početkom proljeća su uspješno ugašeni u saradnji s kolegama iz OS BiH i jedinicama na samom terenu. Konfiguracija terena u BiH su većinom planinski predjeli i krš i ne mogu uvijek djelovati letjelice, jer nemaju učinak kao što imaju na drugim terenima“, kazao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

On je kazao da se niti jedan požar se ne može ugasiti iz vazduha, jer uvijek vatrogasac mora doći na požarište kako bi se ugasio.

Mi smo vrlo složena zemlja s podijeljenim nadležnostima. Mi nismo imali proglašenja stanja prirodnih nesreća do danas kada je proglašeno na području Općine Jablanica. Stanje u Jablanici danas je bolje nego kada smo ga zatekli jučer. Druge požare u okolini Mostara i Konjica su angažovani vatrogasci koji uspješno djeluju i gase požare. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli“, izjavio je Solak.

Solak je kazao da je Vlada FBiH danas usvojila zaključke koje je FUCZ predložila.

Zadužuje se FUCZ da prati situaciju na terenu, kako na Čvrsnici tako i na ostalim terenima i da reaguje u slučaju potrebe.”

N1

Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH je kazala da se finansijska sredstva vode na posebnom podračunu u Trezoru FBiH i da se strogo namjenski troše.

Po tim sredstvima trenutno je preko 21 miliona neraspoređenih sredstava. U svakom momemtu se može i finansijski intervenisati“, dodala je Miličević.

Ona je istakla da su jedinice FUCZ opremljenije nego ranije.

Nismo zadovoljni tehničkom opremljenosti na nivoima općina i kantona. Moramo se pripremati u vrijeme kada nemamo vremenskih nepogoda i požara, jer smo puni analiza i zaključaka kada se desi požar ili vremenska nepogoda.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.