Turiste u Sarajevu dočekala ne tako lijepa slika grada

Vijesti 21. jul 201718:21 > 19:22
N1

Turisti iz cijelog svijeta došli su u posjetu Bosni i Hercegovini, pa tako nisu zaobišli ni Sarajevo kao glavni grad. Dočekala ih je ne tako lijepa slika grada.

Prvo što sam osjetio jeste smrad. Vjerovatno od smeća“.

Iznajmio sam stan na Čengić Vili, tu je dosta prljavije nego u samom centru – Starom Gradu“.

Euro je prihvatljiv u cijelom svijetu, ali ne i ovdje. Mi smo turisti ne možemo stalno da mijenjamo novac. Trebalo bi da prihvate euro kao novac i olakšaju nam. To bi bilo dobro za državnu ekonomiju“.

Došla sam prije nekoliko sati i vidjela sam dosta smeća u rijeci, dva balona, i fudbalske lopte u vodi“.

Od prošle godine jedino što se promijenilo jeste da su otvorene nove tri pekare“, kažu turisti.

Kao jedan od većih problema, turisti navode i to da oznake i uputstvo po gradu nisu na engleskom jeziku.

Problem je sa tablama koja pokazuju mjesta. Napisana su na domicijelnom jeziku, ali ne i na engleskom, što nam otežava snalaženje, pa stalno moramo pitati gdje da idemo“, mišljenja je turist iz Indonezije.

A problem su i velike gužve u javnim prevoznim sredstvima…

Iz Udruženja hotelijera BiH naglasili su mnoštvo problema. Sa pripremom sezone i strategije trebalo je da se počne krajem prošle sezone, ali najveća mana jesu redukcije vode.

Ružno da kažem da je nama teže nego drugim građanima. Snalazimo se kao svi. Naravno, fali nam redovno snabdijevanje vodom jer nama ne znači da imamo vodu u toku dana, jer gost očekuje da ima vodu 24 sata dnevno“, kaže Amir Hadžić iz Udruženja hotelijera BiH.

A na pitanje kako gosti reaguju na činjenicu da nema vode je rekao kako se nasmiju kao i on i pitaju zar to postoji u svijetu.

Ovo bi mogla biti pouka i svim nadležnim organima da poprave stanje u glavnom gradu, da strategiju pripreme, unaprijed isplaniraju, te da se fokusiraju na popravljanje trenutne situacije jer turizam bi mogao biti vodeća privredna grana u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.