Iskrčili zaraslu njivu i pokrenuli uspješan biznis

Vijesti 22. jul 201715:08 > 15:26
N1

Priča o prnjavorskoj vinariji Fazan je priča o uspjehu, o porodici koja je samo zahvaljujući svom radu i trudu uspjela nešto što bi se većini učililo teško ili nemoguće - izvoziti vinu iz BiH u Francusku. Porijeklom Ukrajinci vratili su se na djedovinu, u okolinu Prnjavora. Iskrčili zaraslu njivu i pokrenuli uspješan biznis.

“Imanje je ostalo pusto kada su roditelji pomrli”, počinje priču Nada Harijan.

Svoju djedovinu obnovila je uz pomoć kćerke koja je udata za Francuza. Sa iskustvom iz zemlje vina i pogodnim tlom u Prnjavoru, zasađen je prvi hektar vinove loze.

“Taj prvi hektar lično sam ga ja okopala i održavala, da bi oni vidjeli da je podneblje adekvatno i da na našim terenima može biti kvalitetno vino i sorte grožđa”, kaže Nada Harijan.

Ove godine očekuju dobre prinose. Loza je preživjela kasni proljetni mraz, a navodnjavanje kažu nije potrebno.

Ovo brdo je puno vode, mi smo radili drenažu, radili smo odvodnjavanje, imamo kilometar drenaže koja vodi u potok. Nama kiša na ovoj suši ne treba, nama samo sunce treba”, kaže Nada.

Jako sunce ipak, po francuskim pravilima, nije pogodno za berbu, priča Nada. Zet Cristian iz pokrajine Alsace, ne dozvoljava berbu ni ujutro – po rosi, niti kada je grožđe vruće. Sve ima svoje zašto, kaže jedan od dva stalno zaposlena radnika ovog preduzeća.

“Trenutno se izvozi oko 90% u Francusku. Proizvodimo sorte od bijelih Rajnski Riesiling i Chardonnay, a od crvenih Pinot Noir, Syrah Cabernet France, Cabernet Sauvignon, Frankovka”, kaže Boris Lepir, radnik u vinariji Fazan.

Na tri i po hektara zasađeno je oko 13,5 čokota od kojih su najzastupljenije vrtse Rajnski Riesiling i Chardonnay.

U podrum je preostalo malo vina. Ova porodica složno radi na imanju. Opredijelili su se za manju proizvodnju koja, kažu, donosi veći kvalitet. Takva ekskluzivna vina pričaju lakše je i isplatnije plasirati na zahtjevno francusko tržište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.