"Fly fishing" na Plivi mamac za iskusne svjetske ribolovce

Vijesti 23. jul 201716:32 > 16:53
Anadolija

Rijeka Pliva je u Evropi poznata kao jako zahtjevna rijeka, zbog čega tu dolaze najiskusniji ribolovci da probaju posebnu vrstu ribolova - fly fishing, koja predstavlja veliku atrakciju.

Posebna vrsta ribolova “fly fishing” ili mušičarenje na rijeci Plivi kod Šipova predstavlja atrakciju za strane turiste, ljubitelje prirode i ribolova, a Pliva je u Evropi poznata kao tehnički zahtjevna rijeka zbog čega umjesto početnika tu dolaze iskusniji ribolovci.

“Rijeka Pliva posebna je sama po sebi, jedan od najvećih izvora pitke vode u Evropi i samim tim spada na ljestvicu viskorangiranih rijeka u ribolovu i po kvalitetu vode. Radi se o čistoj rijeci koja je veoma bioproduktivna. Ima mnogo hrane zbog čega predstavlja za dva stadijuma teži način ribolova i težu vrstu nego na svim ostalim rijekama koje su prljavije”, kaže Željko Prpić, turistički kompleks Pliva.

Obzirom da Pliva ima autohtone vrste ribe, lipljen i pastrmku, koje su u ovoj rijeci od ikre narasle do primjeraka lipljena od 55 do 57 centimetara i pastrmki po tri, četiri kilograma za ribolovce predstavlja dodatan izazov. Važno je napomenuti da u ovoj disciplini ribolova sve uhvaćene ribe, ponovo se vraćaju u rijeku.

“Za ‘fly fishing’ je potrebna druga vrsta mamaca. Drugi način ribolova iziskuje i drugu opremu, a to su štap – namjenski napravljen za to, zvani mahač, zatim rola, šnjura koja se koristi prilikom zabacivanja i na kraju šnjure predvez koji se koristi da riba ne bi vidjela šnjuru pomoću koje mašemo”, otkriva Prpić.

Govoreći o stranim ribolovcima koji dolaze da okušaju sreću u Šipovu, sredinom aprila i početkom maja najviše ljudi dolazi iz Švedske, Norveške i Italije, a nakon njih Francuzi. Krajem jula i početkom avgusta najviše je ribolovaca iz Slovenije, Češke, ali i turista iz cijelog svijeta.Svi oni na recepciji Turističkog kompleksa Pliva mogu da iznajme opremu i štapove, da dobiju dozvole, kao i da koriste smještajne kapacitete ovog kompleksa.

“Do sada su održane brojne manifestacije svjetskog i evropskog karaktera i sama ta takmičenja govore da je kvalitet rijeke i ponuda Šipova što se tiče ‘fly fishinga’ na zadovoljavajućem nivou”, ističe Siniša Pandžić, direktor Turističke organizacije Šipovo.

Turistička organizacija Šipova, “fly fishing” koristi i za promociju drugih atrakcija na području ovog grada i ribolovcima nude dodatne aktivnosti u prirodi kao što je posjeta izvorima Plive, Janjskim Otokama, spust na Plivi, usluge vodiča za planinarske šetnje i drugo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.