Dokumentarac Lady Di donosi dio iz njene posjete BiH

Vijesti 24. jul 201713:48 > 14:06
Reuters

Dokumentarni film "Diana, naša majka: Njen život i ostavština" premijerno je prikazan u ponedjeljak na televiziji HBO, povodom 20. godišnjice od smrti princeze od Walesa Diane.

Princeza Diana je izgubila život u saobraćajnoj nesreći u tunelu u Parizu 31. augusta 1997. godine.

Film, u produkciji i režiji Ashley Gething, počinje snimcima Dianinih sinova, prinčeva Williama i Harryja, koji gledaju fotografije svoje majke.

Fokus filma će biti na Dianinoj kraljevskoj dužnosti, njenom braku sa princom Charlesom, ali i njihovim razlazom.

Navedeno je kako film o njoj ne pokušava da prepravi historiju, ali će jedan dio biti izbrisan, odnosno onaj dio kada Diana zamijeni dva od mnogih imena Charlesa u crkvi Westminster Abbey tokom njihovog vjenčanja 1981. godine.

U filmu će biti navedena i Dianina borba protiv AIDS-a. Fotografija koja je obišla svijet je ona na kojoj se nalazi ona sa pacijentom oboljelim od AIDS-a držeći ga za ruku, i to u vrijeme kada su se mnogi bojali da imaju bilo kakav fizički kontakt sa oboljelima.

Ona je također u posljednjim godinama svog života postala i borac protiv mina, pa je tako posjetila Bosnu i Hercegovinu, i to samo tri sedmice prije svoje smrti.

Harry je u dokumentarcu otkrio kako majku nisu vidjeli nekoliko sedmica jer je ona bila u posjeti Bosni i Hercegovini nakon razgovora sa Žarkom Perićem i Malikom Bradarićem, žrtvama koji su nastradali od mina, s kojima se i susrela kada je otišla u BiH kako bi podigla svijest o opasnosti od mina.

“Čak i kada danas govorim o njoj, mogu osjetiti njene zagrljaje”, kazao je Harry.

“Moja majka živi sa mnom svaki dan”, dodao je njegov stariji brat.

Onog dana kada je umrla, Diana je nazvala svoje sinove u dvorac Balmoral. Upitan da li se sjeća o čemu je razgovarao sa njom, princ William je rekao da se sjeća, ali da ne želi da otkriva njene riječi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.