Bosanac tužio SAD

Vijesti 24. jul 201714:21 > 14:26
Reuters

Zijad Bosnić, državaljanin SAD-a, rođen u Bosni i Hercegovini podnio je tužbu Federalnom sudu u SAD-u zbog toga što mu je onemogućen povratak u državu.

Bosnić, rezident grada Jacksonville u saveznoj državi Florida radi kao vozač kamiona, a u BiH povremeno boravi u posjeti porodici i prijateljima.

Njemu je u martu ove godine zabranjen povratak u SAD, zbog toga što je stavljen na listu zabrane letova koju formiraju američke sigurnosne agencije zadužene za borbu protiv terorizma, prenosi AP. 

Bosnić je tražio da se njegovo ime skloni sa liste sumnjivih građana, te traži objašenjenje zbog čega se njegovo ime tamo uopće nalazi.

Njemu je također ukinuta specijalna iskaznica kako bi mogao da uđe u Jacksonville, jer se njegovo ime nalazi na pomenutoj listi.

Njemu navodno nikada nije obrazloženo zbog čega je uvršten na listu sa drugim teroristima – kada je iz Sarajeva pokušao da se vrati u SAD.

Bosnić je zatražio i da se građanima omoguće pravni mehanizmi kojima mogu saznati zašto su stavljeni na Liste zabrane letova, kao i način na koji mogu podnijetu žalbu.

Zijad Bosnić je rođen 1972. godine, a u SAD-u živi i radi od 1997.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.