Sve više kandidata u ringu za Predsjedništvo BiH

Vijesti 24. jul 201716:09 > 16:23
predsjednistvobih.ba

Predizborna kampanja za Opće izbore koji će se održati u desetom mjesecu naredne godine uveliko je počela.

Htjeli priznati ili ne, svakodnevna saopćenja i prepucavanja političkih lidera i njihovih stranačkih kolega svjedoče da bi izbori 2018. godine mogli biti interesantniji nego ijedni prije.

Najistaknutiji političari na bh. političkoj sceni posljednjih sedmica se ne libe koristiti oštre, ponekad zabrinjavajuće ili opasne poruke, pa čak i uvrede na račun političkih rivala, cijelih političkih organizacija ili naroda u našoj zemlji.

Kako sada stvari stoje, najinteresantnija utrka će biti za funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U novom mandatu definitivno neće biti Bakira Izetbegovića, koji iza sebe ima dva vezana mandata na mjestu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH što sprečava novu kandidaturu. Zato je dosta pretendenata za ‘njegovu’ fotelju.

Svoje kandidaturu u aprilu je zvanično potvrdio Izetbegovićev najveći rival sa proteklih izbora – Fahrudin Radončić.

Bit ću kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine“, kazao je tada za N1 lider Saveza za bolju budućnost..

On je nakon toga izjavio da će izbori 2018. za njega biti tehnička disciplina, ukoliko izbori budu pošteni. “Mene je strah krađe, gdje se prebacuju vreće, poništavaju i kradu glasovi“, izjavio je lider SBB-a.

Ipak, najveća nepoznanica za sada je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA). Iako postoje spekulacije da je trenutno najozbiljniji za to mjesto trenutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, lider SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da njegova stranka još nema zvaničnog kandidata.

Izetbegović pretpostavlja da će istaknuti kadrovi SDA koji obnašaju visoke funkcije na državnom nivou biti favoriti.

Što se tiče ostalih kandidata SDA, spekulisalo se i sa imenom Sebije Izetbegović, ali su ona i njen suprug odbacili tu mogućnost.

Svoje kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ne krije ni Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

N1

Gostujući u jutarnjem programu N1 televiziji Mustafa Cerić je nagovijestio ponovnu kandidaturu za mjesto u Predsjedništvu BiH.

“Ja sam čitao biografiju Abrahama Lincolna i on je bio osam puta kandidat za predsjednika, a ja sam jednom, dakle imam još sedam puta”.

Krajem marta tekuće godine na Jahorini je održan skup tzv. bosanskohercegovačke ljevice (SDP, DF, GS i Naša stranka) na kojoj je izražena želja da ove stranke imaju zajedničkog kandidata.

Nekoliko mjeseci poslije, još uvijek nije poznato ko bi mogao biti zajednički kandidat ovih stranaka. Ipak, postoje spekulacije da bi kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva trebao biti Denis Bećirović, dok bi profesor i analitičar Slavo Kukić također mogao biti kandidat, ali za hrvatskog člana ove institucije.

Slavo Kukić u prošlosedmičnom razgovoru za N1 ostavio je otvorenu mogućnost kandidature kazavši da ukoliko se kandiduje neće biti bitno da li će nastupiti kao stranački ili nezavisni kandidat.

Ako se odlučim kandidovati, učinit ću to samo u slučaju da pobijedim Dragana Čovića sa razlikom od najmanje 100.000 glasova. Ako ne bude tolika razlika, vratit ću mandat”, izjavio je Kukić.

Svoju kandidaturu obznanio je i Senad Šepić, bivši član SDA, koji sada djeluje u okviru Nezavisnog bloka Pokret za Evropu. Njegovu kandidaturu sigurno će podržati njegove kolege u Pokretu za Evropu o čemu je mnogo puta govorio i Fuad Kasumović, koji je među prvima stao uz Šepića i ideju nove političke opcije. Podsjetimo, Pokret za Evropu je oformljen od strane političara koji su napustili druge političke stranke.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović u februaru je za N1 kazao da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH HDZ će sigurno kandidovati aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Njemu će glasove pokušati oduzeti Jerko Ivanković Lijanović koji je prvi obznanio svoju kandidaturu za mjesto u Predsjedništvu.

Uzbudljiva će biti i trka za mjesto srpskog člana Predsjedništva BIH. Već neko vrijeme se spominje mogućnost da bi Milorad Dodik trebao biti najozbiljniji kandidat za tu poziciju, iako to nisu željeli potvrditi ni Dodik ni njegov SNSD.

U opozicionom Savezu za promjene još uvijek nisu razgovarali o kandidatu, rekao je za N1 Mladen Bosić.

Isto je izjavio i trenutni srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

O tome ni s kim još nisam razgovarao. Ostaje nam da pokušamo smiriti stvari, uvesti u neku vrstu normalnosti i pokušamo konkretno raditi jer sva politika nije oko izbora”, pojasnio je Ivanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.