Plaćen danak suši – kiša stiže prekasno

Vijesti 24. jul 201718:04 > 18:56
N1

Kiša koja je najavljena ne budi nadu poljoprivrednicima. Kažu da je suša već uzela danak i da su brojna kukuruzišta već uništena.

Slična je situacija i sa povrtlarima i voćarima. Zasade su sačuvali samo oni koji imaju sisteme za navodnjavanje, a takvih je malo.

Osušeni pašnjaci. Isto je i sa kukuruzištima na imanju Dojčinovića. Štetu do sada procjenjuju oko 80 posto.

“Ovamo imam jednu njivu gdje pripinjem kravu. Nema ništa. Još su manji kukuruzi od ovog. Tu i kad bi pala kiša nema ništa. I žanjem to. Imam ovce pa hranim ovce s tim. Ne računate na plod? Ne računam. Nema ništa”, kazao nam je Stanoja Dojčinović iz Jablanice kod Gradiške.

Jaka suša, kao što je to slučaj ove ali i predhodnih godina, umanjuje prinos ali i kvalitet kukuruza. Jedina efikasna mjera borbe protiv suše je navodnjavanje. Međutim mali proizvođači, koji tvrde da im vlasti nikada nisu nadoknadile štete, nemaju novca za skupe sisteme.

List kukuruza izgleda kao da je već septembar. Suša je uzela danak u kukuruzištima. Iako se kiša očekuje, ne očekuje se da će popraviti stanje i oporaviti biljke.

Nova kiša neće oporaviti ni voćarstvo. Voćke koje su preživjele kasne mrazeve, snijeg i grad u aprilu, suočene su sada sa sušom. Na stablu je trebalo biti oko 300 jabuka, a ima ih svega tridesetak.

“Pitanje je hoćemo li imati i sljedeće godine roda. Evo sada je ta faza formiranja pupa i nalijevanja za narednu godinu. Sada je suša a mi ovdje gdje stojimo nemamo sistem za navodnjavanje. Znači ko nema sistema za navodnjavanje on će pretrpjeti posljedice i naredne godine”, kazao je Dojčinović.

Iz resornog ministarstva poručuju da se procjena štete od suša vrši i da će biti poznata u srijedu. Da će ubrzo usljediti ndoknade proizvođači nisu optimistični. Voćari navode da je samo u Potkozarju, u aprilu zbog neveremena, pričinjena šteta od oko 25 miliona KM a da zbog toga Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske još nije proglasilo prirodnu nepogodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.