Addiko: Razgovor je rješenje, blokada nije

N1

Nakon što su, kako tvrde, proveli prethodnu noć ispred poslovnice Addiko banke u ulici Ferhadija u Sarajevu, članovi udruženje "Švicarac" obustavili su ovo okupljanje u popodnevnim časovima. Iz banke pozivaju na razgovor i ponavljaju da blokade nisu rješenje.

Još jedan dan protesta korisnika kredita u švicarskim francima. Njihov osnovni zahtjev je usvajanje zakona za koji vjeruju da će riješiti njihove probleme. Predsjednik Uduženja “Švicarac” Kemal Duraković tokom dana razgovarao je sa pojedinim zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH, tražeći od njih da na dnevni red današnje sjednice predstavničkog doma uvrste Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertiilne marke. Do toga nije došlo, jer za ovakav prijedlog nije glasalo dovoljno zastupnika.

“Ono što mogu da kažem, kad je u pitanju Federalni parlament, da zaista očekujem od parlamentaraca, narodnih poslanika da budu uz svoje građane. Da zaista stanu uz slovo pravde i istine. I da donesu jedan takav zakon da skinu okove ovim ljudima u kojim se nalaze godinama i godinama”, kaže Duraković.

Iz Addiko banke su ponovili kako bilo kakve blokade poslovnica nisu rješenje, te kako svojim korisnicima nude razgovor.

“Kao što smo prethodno u više navrata naglašavali, direktan razgovor i dogovor je jedina opcija rješavanja pitanja CHF kredita. Svaki klijent koji razmatra opciju konverzije, a ispunjava uslove za konverziju, dobrodošao je u svoju matičnu poslovnicu na razgovor. U skladu sa njegovim mogućnostima, socijalnim i drugim uslovima, u mogućnosti smo ponuditi olakšice koje su povoljnije nego zakonsko rješenje koje je usvojeno u Hrvatskoj. Obzirom na specificnosti svakog klijenta, direktni individualni razgovor je jedini mogući način rješavanja ovog pitanja. Konverziju ćemo i u narednim mjesecima nastaviti istom dinamikom kao i tokom prethodnih. Pokušaj blokade poslovnica, koje provode predstavici Udruženja ‘Švicarac’, osim što je nezakonit, neće sigurno rješiti pitanja CHF kredita”, saopšteno je u banci.

Korisnici kredita kazali su kako obustavljaju protest ispred poslovnice banke, ali i da to ne znači odustajanje. Za naredni period najavaljuju nastavak borbe za ispunjenje svojih zahtjeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.