Nastavlja se saga o zagađenoj vodi za piće u Sarajevu

Vijesti 27. jul 201710:51 > 10:59
N1

Zastupnica Mersiha Mehmedagić je na 31. Radnoj sjednici Skupštine KS održanoj 05. 07. 2017.godine postavila zastupničko pitanje vezano za poduzimanje korektivnih mjera i poduzetih sankcija u slučaju nepostupanja za sve subjekte koji su bili predmet nadzora u posmatranom periodu zbog nalaza vode koji nisu odgovarali bakteriološkoj ispravnosti.

Iz Javne ustanove Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo uputili su odgovor predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo na zastupničko pitanje u vezi zagađenosti vode za piće u Sarajevu.

Iz Zavoda su kazali da u slučajevima kada je izolovan neki patogen koji prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće ne smije biti prisutan, tokom 2016. i 2017. stručni tim J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, predlagao je korektivne mjere i preporuke standardne metodologije.

Te mjere podrazumijevaju:
– obustaviti snabdijevanje korisnika higijenski neispravnom vodom;
– obavijestiti korisnike da voda nije za piće, ličnu higijenu, te higijenu posuđa u kojem se hrana pripremi i distribuira;
– korisnicima obezbijediti alternativni način snabdijevanja vodom (cisterna, flaširana voda…);
– izvršiti mehaničko čišćenje, ispiranje i hiperhlorinaciju (preventivnu dezinfekciju) vodnih objekata u koje spadaju kaptaže, rezervoari i distributivna mreža;
– nakon provedenih higijensko-profilaktičkih mjera obavijestiti Sanitarnu inspekciju i J.U. Zavod za javno zdravstvo KS da bi se izvršilo ponovno uzorkovanje vode.

Svi nalazi koji nisu odgovarali uslovima Pravilnika proslijeđeni su putem faksa ili odneseni lično u Inspektorat za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu, kao i vlasnicima uzoraka sa ‘Mišljenjem o zdravstvenoj ispravnosti vode’ i navedenim korektivnim mjerama koje je potrebno provesti da bi se smanjili, odnosno eliminisali zagađujući faktori i zaštitilo zdravlje stanovništva. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je ustanova koja izdaje rješenje (naredbu) prema kojem postupa vlasnik uzorka bakteriološki neispravne vode“, kazali su iz Zavoda.

Istakli su kako je obaveza Zavoda da obavijesti vlasnika i Sanitarnu inspekciju o rezultatima analiza.

Također, navedeno je kako J.U. Zavod za javno zdravstvo KS ne raspolaže podacima o broju korisnika pojedinih lokalnih vodovoda na kojim voda nije zadovoljavala uslove pravilnika.

Uzroci zagađenja u vodi za piće su uglavnom fekalnog porijekla, odnosno izolovane su koliformne bakterije, Escherichia coli i Enterococcuss spp, te sporadično Pseudomonas Aeruginosa, koja je ubikvitarna bakterija i može svuda biti prisutna“, navedeno je.

Istakli su i kako prisustvo navedenih bakterija u vodi za piće može dovesti do oboljenja gastrointestinalnog trakta, koja se uglavnom manifestuje povećanim brojem stolica, ponekad sa povraćanjem i/ili temperaturom. Kod djece, imunokompromitovanih i starijih osoba, posljedice za zdravlje mogu biti ozbiljnije, napose zbog dehidracije organizma usljed gubitka tečnosti iz organizma preko vodenastih stolica.

Odgovor na zastupničko pitanje J.U. Zavoda za javno zdravstvo KS možete pogledati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.