Nakon smjene Nikole Špirića, Sredoje Nović podnio ostavku

Vijesti 27. jul 201712:33 > 12:38
Parlament BiH

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović obavijestio je danas Kolegijum ovog Doma da sa danom 27.7.2017. godine podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju ostavke, koje je Sektoru za odnose s javnošću PSBiH dostavljeno iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH, navode se Novićevi razlozi koje u cijelosti prenosimo.

“Nesposobnost Komisije da da značajan doprinos u unapređenju rada i rješavanju bitnih pitanja i problema koji su se manifestovali u radu OSA-e, posebno sukoba unutar menadžmenta. Različita gledanja posljednjih mjeseci na strateški pristup, različita zakonska tumačenja nadležnosti u prevazilaženju sukoba unutar menadžmenta u OSA-i i podjele u Komisiji. Zaobilaženje Komisije i upućivanje posebnih ‘operativnih informacija’ PIC-u i OHR-u o pitanjima koja ugrožavaju bezbjednost BiH, čime se pokazuje ko ima stvarni nadzor nad radom OBA-e. Snažan stranački uticaj na rad Komisije, a kako se na posljednjoj sjednici Komisije konstatovalo i uticaj pojedinaca iz vrha nekih stranaka na menadžment OSA-e”, naveo je Nović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio Odluku o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, koju je predložila poslanica Aleksandra Pandurević (SDS), a prema kojoj se umjesto dosadašnjeg člana Komisije Nikole Špirića (SNSD) imenuje Borislav Bojić (SDS).  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.