Stari Grad na dlanu: Predstavljena aplikacija Guide2Sarajevo

Vijesti 27. jul 201713:21 > 13:29
N1

Opština Stari Grad i Udruženje “Čuvari tradicije” predstavili su danas mobilnu aplikaciju “Guide2Sarajevo“. Riječ je o novom turističkom proizvodu i aplikaciji koja, osim vizuelnog prikaza, nudi i audio vodič za više od 60 objekata od kulturno-historijskog značaja za Sarajevo.

Na primjeru Despića kuće prikazano je kako turisti mogu doći do ovog objekta i saznati nešto više o njemu, a emitovan je snimak koji je na engleskom jeziku uradio čuveni britanski glumac David McAlister.

Audio sadržaj na bosanskom jeziku je u pripremi, a njega snima poznati televizijski urednik i voditelj Ognjen Blagojević.

Aplikacija omogućava domaćim i stranim turistima da samostalno upoznaju sve turističke atrakcije Starog Grada i Sarajeva, a prati je i elektronska mapa grada, koja sadrži i navigaciju. Nakon preuzimanja aplikacije, za njeno korištenje, kao i za mapu i navigaciju, nije potrebna internet konekcija. Aplikacija “Guide2Sarajevo“ se može preuzeti sa Google i Apple prodavnica aplikacije, a u narednih sedam dana može se preuzimati besplatno na web stranici www.Guide2Sarajevo.com.

Opština Stari Grad je s ovakvim projektima počela prije nekoliko godina, kada je predstavila prve virtualne vodiče.

“Odlučili smo da napravimo korak naprijed i predstavimo jedan novi i savremeniji pristup u izradi aplikacija namijenjenih turistima, ali i svima ostalim. Siguran sam da ćemo po ovom projektu biti prepoznatljivi, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i cijeloj BiH, pa i regiji“ kazao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad.

N1

Dodao je da je projekat realizovan putem opštinskog Sektora za lokalni razvoj, kao još jedan od načina da opština podrži razvoj turizma i privuče što veći broj turista.

Adnan Koro, predsjednik Udruženja “Čuvari tradicije” istakao je da mu je čast što su ostvarili saradnju sa Opštinom Stari Grad, koja je prva prepoznala turističke potencijale Sarajeva i koja je lider, ne samo u ovom gradu, nego možda i cijeloj BiH, kada je riječ o razvoju turizma.

“Naš zajednički cilj je sa ovim projektom obogatiti turističku ponudu Opštine Stari Grad i tako turiste što duže zadržimo u Sarajevu. Procjenjujemo da će ih naš vodič na nenametljiv način zadržati najmanje pet do sedam dana“, kazao je Koro i dodao:

“U želji da na moderan i savremen način prikažemo sve naše prirodne i historijske ljepote, napravili smo prvi mobilni turistički audio vodič, ne samo u državi, već i u široj regiji. ‘Guide2Sarajevo’ nudi sve potrebne informacije, od kulturno – historijskih podataka, do važnih i korisnih savjeta i preporuka. Osnovna prednost ove aplikacije u odnosu na slične projekte, a naročito na organizovane grupne turističke obilaske, je to što ‘Guide2Sarajevo turistima omogućava potpunu samostalnost prilikom obilaska grada.”

N1

Korištenje aplikacije je maksimalno pojednostavljeno. Za njeno aktiviranje potrebno je jedino posjedovanje smartphone aparata. Sa “Guide2Sarajevo“ aplikacijom, korisnik sam bira sadržaj koji ga zanima i koji želi poslušati. Na raspolaganju ima više od tri sata audio snimaka na engleskom jeziku, a uskoro će biti i na bosanskom. Snimci su podijeljeni u cjeline i njihovo trajanje je maksimalno tri minute.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.