Oglasio se Konzum nakon sastanka o Agrokoru u BiH

Vijesti 27. jul 201714:33 > 14:36
N1

Iz Agrokora je danas potvrđeno da se najavljeni proces transformacije i stabilizacije poslovanja Konzuma BiH ponovnim uvođenjem brenda Mercator na tržište Bosne i Hercegovine i razdvajanjem Konzumovih i Mercatorovih prodavnica nastavlja prema planu.

S ciljem postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, nastavljaju se i razgovori s dobavljačima koji su u velikom broju izrazili podršku procesu transformacije poslovanja. Danas je objavljeno i da je u skladu s najavljenom rekonstrukcijom poslovanja preduzeća AGROKOR-a u Bosni i Hercegovini donesena i odluka o pokretanju procesa likvidacije preduzeca VELPRO d.o.o., navedeno je u saopštenju firme Konzum. 

Preostali dug koji će Velpro imati prema dobavljačima će prije okončanja likvidacije preuzeti Konzum BiH i bit će plaćen u cjelosti. Centri Velproa su u najmu i s njihovim vlasnicima se vode razgovori o izlasku Velproa iz ovih centara, kako bi oni sto prije mogli biti stavljeni u drugu komercijalnu funkciju, navodi se.

U dopisu medijima Konzuma stoji da će za što je moguće veći broj zaposlenika VELPRO centra, od trenutnih 163, pokušat će se naći rješenje kroz zaposlenje u drugim Agrokorovim kompanijama u BiH. 

Ostali zaposlenici centra Velpro  dobiti će  sve pripadajuće otpremnine i najvišu razinu zaštite u okviru zakonskih mogućnosti. 

Sve to će biti rađeno u konsultaciji sa Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine i zaposlenici ce biti zbrinuti na najbolji mogući način, navodi se.

Na danas održanom sastanku u Vijeću Ministara BiH, u prisustvu najviših BH dužnosnika, predstavnika Agrokora i kompanija iz sistema Agrokor u BiH te predstavnika poslodavaca i dobavljača razgovaralo se  o nastavku restruktuiranja kompanije, razdvajanju Konzuma i Mercatora te ponovnom uspostavljanju poslovanja Mercatora u BiH.

Tom prilikom prezentiran je daljnji rad na nastavku procesa razdvajanja Konzuma i Mercatora kako bi se formirale dvije stabilne, dugoročno održive kompanije i na taj način osigurala budućnost što većeg broja zaposlenika i dobavljača, s pozitivnim utjecajem na ukupno gospodarstvo BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.