Bh. dobavljači (ne) ugrožavaju povratak Mercatora

Vijesti 27. jul 201716:51 > 19:10
N1

Velpro - jedna od četiri kompanije koje posluju pod okriljem Agrokora u Bosni i Hercegovini ide u likvidaciju. Tako je rekao nakon sastanka s predstavnicima vlasti i dobavljača u BiH, Ante Ramljak. Nepoznat je broj ranika koji će ostati bez posla. Ipak, generalna ocjena je kako situacija ide na bolje.

Likvidacija očekivana – Velpro je finansijski gubitaš. Kaže Ramljak. Upitna sudbina 163 radnika. Niko ne želi reći koliko će ih tačno ostati bez posla. Niti postoji li plan B ukoliko pregovori s Mercatorom – zakažu. Da su u kćerkama firmama Agrokora odavno znali za sudbinu Velproa dokaz je i saopštenje Konzuma. Sve je spremno za likvidaciju.

“Preostali dug koji će Velpro imati prema dobavljačima će prije okončanja likvidacije preuzeti Konzum BiH i bit će plaćen u cjelosti. Centri Velproa su u najmu i s njihovim vlasnicima se vode razgovori o izlasku Velproa iz ovih centara, kako bi oni što prije mogli biti stavljeni u drugu komercijalnu funkciju”, saopšteno je iz Konzuma BiH.

Plan za radnike, kako kaže Ramljak, je sljedeći: dio će dobiti otkaze i otpremnine. Dio zaposlenje u Konzumu ili Mercatoru. U priču se uključuje i resorni Sindikat.

“Iduću sedmicu će biti sastanak između Sindikata trgovine BiH i Velproa i razgovarat će se naravno o konkretnim detljima. Što se tiče Sindikata, konkretno, sad pričamo o Velprou – mi tamo imamo 40 naših članova. Naravno oni su nam prioritet ali brinemo se i za ostale radnike”, ističe Blaženka Marković, Sindikat radnika u trgovini BiH.

Ramljak je ipak stava kako je situacija pod kontrolom. Kriza Agrokora u BiH prestaje sa štetom koja je nastala u Velprou, tvrdi. Slijede bolji dani.

“Vlasništvo Mercatora, 83 dućana će preći i rebrendirano će biti pod Mercatorom. 176 dućana će ostati u Konzumu u vlasništvu. Razdvojit će se kompanije na dva formata tako da ćemo na taj način vratiti i povjerenje kupaca koje je bilo izgubljeno s obzirom da je promet u tim dućanima koji su bili prije u Mercatorovom vlasništvu, a onda prešli na Konzum, značajno pao tako da tu očekujemo jedan potencijal za rast”, tvrdi Ante Ramljak, povjerenik Vlade RH za Agrokor.

Ipak, otpor pružaju dobavljači. Organizovali su se u Skupštinu. Imaju i zahtjeve. Traže od svih koji robu dostavljaju firmama Agrokora u BiH da ne potpisuju ugovor s Mercatorom bez prethodnog obezbjeđenja garancije za isplatu duga. Za nastavak saradnje s Konzumom – traže garancije Leda iz Čitluka i Sarajevskog kiseljaka za pokrivanje tekućih potraživanja od 17 miliona eura.

“Mislim da su i institucije ove države, ali i gospoda iz Agrokora, Konzuma i Mercatora razumjeli šta mi tražimo i mi očekujemo da će imati razumijevanja. Usput bih zamolio da naše zahtjeve shvate ozbiljno, a projekat koji su oni ponudili mi u potpunosti podržavamo”, navodi Miljenko Crnjac, šef Pregovaračkog tima dobavljača.

Za ultimatumima – nema potrebe, poručio je Ramljak. Nikome ne idu u korist. Sličnog stava je i Mirko Šarović, ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Što se tiče dobavljača plan je da se tekući dug postepeno smanjuje i konstatovano je da on nije povećavan u ovim proteklim sedmicama, a da se dug do sada, koji nije uspio Agrokor odnosno Komzum da servisira, da se on reprogramira na više rata u skladu s dogovorom koji će imati sa dobavljačima Asocijacijom poslodavaca ili Skupštinom to zaista ne znam”, dodaje Šarović.

Ramljak se s novinarima nije zadržao dovoljno dugo da odgovori na pitanje – da li bi zahtjevi dobavljača mogli sada ugroziti pregovore s Mercatorom. Ono što su i on i predstavnici bh. vlasti kazali jeste da su uvjereni kako će sastanak zakazan za kraj augusta staviti tačku na čitavu priču. A građani BiH već u septembru kupovati u Mercatorovim trgovinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.