Prodavač na pijaci: Gdje su moje mušterije penzioneri

N1

Koliko teško penzioneri zaista žive najbolje vidimo na pijacama i tržnicama širom države. Isplata penzija u Federaciji BiH počela je 5. jula, a veliki broj penzionera već je ostao bez novca. Nakon što plate račune i kupe lijekove, ostaje im da čekaju idući mjesec i isplatu nove penzije.

Borba između želja i mogućnosti, traženje odgovora na pitanje kako preživjeti – životna je realnost penzionera u Bosni i Hercegovini. Kraj mjeseca prolazi u iščekivanju nove penzije. U novčaniku nije ostalo gotovo ništa. Ibro Nikšić kaže nam kako najveći dio penzije potroši već prvih dana nakon što je podigne. I to uglavnom na režije i lijekove.

Od 400 KM vi sami predvidite koliko može ostati i šta može ostati. Četrdeset godina sam radio, a eto koliko imam penzije. Radio, visokokvalifikovano radno mjesto, imao sve. Ali džaba. Ja ne znam. Ako nešto ne naprave… Zato penzioneri i odlaze, odlaze brzo. Pola mojih kolega, a i ja sam tu negdje. Frtalj penzije dajemo za lijekove”, kaže Nikšić.

Osnovne životne namirnice iz godine u godinu poskupljuju, a penzije ostaju iste. Penzionere sve rijeđe možemo vidjeti na pijacama. I kada su tu, uglavnom samo razgledaju i vraćaju se praznih ruku. Kupuju koliko mogu, a mogu vrlo malo – potvrđuju prodavci na jednoj od sarajevskih pijaca.

“Imam mušterije svoje, penzionere koji dolaze ovdje. Uzimaju ovo voće, pogotovo sezonsko kad dođe. Ove godine, vjerujte, niko živ nije došao od njih. Jednostavno nema ih. Znači, nemaju para sto posto. Par njih je nekoliko puta došlo, i kad ih pitam šta je, kažu – jedva. I ako uzimaju, to malo uzimaju, nije to neka količina”, otkriva Muhamed Hamamdžić, prodavač.

Najniža penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 326 KM, a najviša gotovo sedam puta više – 2 174 KM. Prosječna penzija je tek nešto viša od najniže, i jedva da prelazi cifru od 370 KM. Radeći i do četrdeset godina i gradeći državu, kažu, nisu ni sanjali da će od te iste države doživjeti ovakav tretman.

“Mislio sam da će biti bolje, ali eto nije. Kako haraju ovi tamo, čudi me odakle imamo i ovo para, i ova penzija odakle nam. Malo ako je ugrožen Srbin, brani ga Srbin, ako je ugrožen musliman, brani ga musliman, ako je Hrvat njega Hrvat. (I gdje su građani u svamu tome?) Nigdje. Nemaju svoje ništa. Imaju jedino pred izbore da glasaju. Jedino to je njihovo. A ono drugo, šta će”, pita se Nikšić.

Ovaj penzioner kaže kako je izgubio nadu da će za njegovog života biti bolje. Trudi se preživjeti od onoga što ima. Dodaje kako se ipak nada da njegova djeca i unuci neće doživjeti istu penzionersku sudbinu. Za to se, kaže, moraju promijeniti mnoge stvari. Država mora više proizvoditi, a manje trošiti. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.