"BH novinari" pisali direktoru TVSA

N1

Sunčica Šehić, novinaka na Televiziji Sarajevo prije šest dana odbila je zahtjev urednika da sa portala izbriše servisnu informaciju o nestanku vode u Sarajevu. Nakon toga je reagovao direktor i pred svjedokom, kako za RSE kaže Sunčica, zahtijevao da se izbriše i reakcija jedne političke stranke na konferenciju za novinare premijera KS.

Sunčicino odbijanje je kažnjeno i isključena joj je internet veza, te onemogućen daljni rad. Nakon toga je prebačena na drugo radno mjesto.

Javno, kako nam je rekla, ne smije govoriti, jer joj u ugovoru piše da izjave ne može davati bez odobrenja direktora, ali je cijeli slučaj prijavila Liniji za pomoć novinara.

„Nakon prijava Liniji za pomoć novinara i analize tih slučajeva, mi smo zaključili da se radi o cenzuri i onemogućavanju novinarki da slobodno i bez pritiska, u skladu sa pravilima novinarske etike, radi svoj posao. Ovo nije prvi slučaj, jer su i prethodne vlasti na jednak način vršile pritisak na novinarke i novinare. Bili smo uključeni u nekoliko slučajeva, a u jednom od njih je vođen i sudski spor. Dakle, i ta javna televizija, kao i mnoge druge u Bosni i Hercegovini, se nalaze pod užasnim političkim pritiscima stranaka koje su na vlasti“, ističe Borka Rudić, ispred Udruženja “Bh. novinari”.

Slučaj Sunčice Šehić je drugi ove vrste u posljednjih petnaestak dana koji je prijavljen Udruženju “Bh. novinari”.

Prethodno je njena koleginica Lejla Kurbegović to isto učinila, a nakon što je protiv nje pokrenut postupak, jer je odbila da koriguje izvještaj. I ona je za RSE rekla kako ne može dati izjavu, jer joj to ne dozvoljava ugovor.

Sve ove navode, direktor Televizije Sarajevo, Elvir Resić, inače predsjednik Kantonalnog operativnog izbornog štaba SDA, demantuje.

„Nije tačno da je gospođica Šehić premještena sa mjesta urednika na mjesto novinara. Ona je i dalje urednik, samo u drugoj redakciji i to informativnog programa, jer razvijamo taj program“, kaže Resić.

RSE: Dakle, ništa od ovih informacija nije tačno?

Resić: Tako je.

S obzirom da ni Sunčica, ni Lejla ne mogu govoriti u javnosti bez pismene saglasnosti direktora, na naše pitanje hoće li im odobriti izjave, Resić je odgovorio:

„To ću procijeniti, ne znam da li će to nanositi štetu ovoj kući.“

Inače, Televiziju Sarajevo finansira vlast u Kantonu Sarajevo, koja je trenutno “u rukama” Stranke demokratske akcije.

Sve ovo što se dešava na Televiziji Sarajevo, samo je dio atmosfere u kojoj rade bosanskohercegovački novinari.

Cenzura, politički pritisak i mobing, su vrlo česta pojava, a posljedica su, kako ističe novinarka magazina “Start” Rubina Čengić, straha koji vlada među novinarima da će izgubiti posao, jer je medijsko tržište premalo.

„Direktorima i glavnim i odgovornim urednicima je mnogo važnija politička poslušnost i čuvanje vlastite pozicije, nego zaštita profesije. Nažalost, mi nemamo tržište na kojem novinari mogu da ponude sebe i svoje znanje i odlučnost da rade. Prinuđeni smo da radimo pod uslovima koji su potpuno neprihvatljivi, pogotovo u medijima koji su javni i lokalni, za koje puno manje znamo šta se tamo dešava. Problem je nepostojanja tržišta, jer ako se zamjerite preduzeću u kojem radite, vi nemate kuda otići“, ocjenjuje Čengić.

Iz Udruženja “Bh. novinari” poručuju da će u posljednja dva slučaja novinarkama Televizije Sarajevo, ali i svima drugima kojima je to potrebno, obezbijediti pravnu pomoć i advokata, a tražiće i pomoć ombudsmena, OSCE-a i svih međunarodnih organizacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.