Slučaj Špirić i OSA BiH: Iz vrelog ljeta u vruću jesen

Vijesti 29. jul 201718:13 > 19:01
N1

Isti dan kada su glasali protiv Izvještaja o radu Savjeta ministara BiH 24 poslanika smijenili su Nikolu Špirića sa čela Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OSA/OBA).

Većina je bila ponukana aferom i sumnjom u njegovo falsifikovanje zaključaka Komisije. Isto veče se nije moglo naslutiti, ali već sutra je bilo jasno da će uslijediti višestruka kriza u zemlji. Stigla je odluka o povlačenju kadrova SNSD-a iz parlamentarnih tijela na nivou države – isključivo zbog Špirićeve smjene i OBA-e, obrazloženo je.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH je kazao: “Sada imate apsolutno upravljenje tom službom od strane Bošnjaka.”

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Parlamentu BiH nije saaglasna: “Tu komisiju prvo neće voditi Bošnjak, ali ne znamo kako gospodinu Špiriću nije smetalo kada je u vrijeme dok je SNSD vršio vlast u prošlom mandatu na čelu te Komsije bio današnji šef poslaničkog kluba SDA gospodin Amir Fazlić, a direktor takođe Bošnjak gospodin Almir Džuvo. SDS će tu praksu SNSD-a prekinuti budite sigurni.”

“Zluradi ili dobroobavješteni već tvrde da postoje snage unutar službe koje bi službu da pretvore u AID 2 da to bude Bošnjačka ili muslimanska služba”, dodao je Špirić.

“Nije njihov problem direktor Agencije. Problem SNSD-a je zamjenik direktora Agencije gospodin Trifko Buha. Problem SNSD-a što gospodin Trifko Buha njima iz SNSD-a ne podnosi raporte i upozorava ih na istrage koje se vode u skladu sa zakonom”, ocijenila je Pandurević.

Problem na relaciji OBA – Komisija za nadzor nad obavještajnim sektorom i politika – tako je postao stvarna okosnica krize. Svih 11 članova ostali su isti kada je na mjesto smijenjenog Špirića imenovan Borislav Bojić iz SDS-a. Dan kasnije Komisija ostaje sa članom manje jer je neopozivu otavku na članstvo dao još jedan kadar SNSD-a Sredoje Nović. Prvu narednu sjednicu sazvaće prvi Špirićev zamjenik Bariša Čolak. Novi predsjedavajući mora dobiti sedam glasova i biti iz opozicije.

“Čovjek koji vodi ovo radno tijelo mora biti iz neke od opozicionih stranaka. Mi kada su predstavnici opozicije u pitanju imamo, ako se ne varam, svega tri imena – to je gospodin Mirsad Mešić iz SDP-a, Damir Bećirović iz DF-a i Sadik Ahmetović iz Kluba nezavisnih poslanika”, izjavio je Safet Softić, član Komisije za nadzor nad radom OBA-e i član stranke SDA.

Komisija će u septembru imati pune ruke posla. Priča o navodnom sukobu nadležnosti unutar rukovodstva OBA-e, tačnije na relaciji direktor – glavni inspektor još nije razrješena, navode pojedini članovi Komisije za N1. Smatraju da je ona dovela do borbe na političkoj sceni.

“Komisija se nije mogla usagasiti oko toga da li je taj funkcioner OSA-e, da li su mu ugrožena njegova zakonom utvrđena prva pa je ostalo nerazjašnjeno pitanje da li on ima ili nema pravo da vrši istrage nekakve u kontinuitetu što mu je osporio generalni direktor. Dakle, ta priča nije završena. U međuvremenu je došlo do ovih prijedloga oko smjene gospodina Špirića”, stav je Mirsada Mešića, člana komisije za nadzor nad radom OBA-e.

Politika u BiH, neminovno će, iz vrelog ljeta u vruću jesen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.