Kako životinje u sarajevskom zoološkom vrtu podnose vrućine?

Vijesti 30. jul 201717:36 > 18:21
N1

Ni devet hektara velika površina, niti mnogobrojni bazeni nisu dovoljni da se 56 različitih životinjskih vrsta u sarajevskom zoološkom vrtu rashladi.

Provjerili smo kako lavovi, medvjedi, alpake i druge životinje podnose visoke temperature.

Dok se patkice brčkaju po vodi, alpakama ipak drugi ne bi željeli biti u koži, odnosno u krznu. One se,baš zbog toga svakog maja friziranju. Uklanja im se debelog krzna. U sarajevskom zološkom vrtu, životinje se uglavnom rashlađuju vodom i laganijom hranom. Nekima to baš i ne odgovara.

Medvjedi bi, kažu čuvari, ipak nešto konkretnije, međutim hrane se pretežno biljkama ili voćkama dok je ekstremno visokih temperatura. Već krajem augusta, kreću njihove pripreme organizma za zimu, a do tada uživaju ljetnu dijetu.

“Tokom nabavke životinja iz drugih zoo vrtova vodimo računa o tome da zime ovdje može biti jako okrutna, a ljeto može biti i do plus 40.Tako da mi tokom nabavke životinja uzimamo životinje koje mogu cijelu godinu normalno da obitavaju u staništima koje mi napravimo. Sve se bazira na nešto laganijoj hrani, na dostupnoj vodi 24 sata i na prostorima gdje se oni mogu skloniti u hlad”, kazao nam je Vedad Škapur, veterinar.

Da sve životinje imaju poseban tretman tokom ljetnih mjeseci, pokazuje i činjenica da novorođeni lemur jede 15 puta dnevno i to u svojoj debeloj hladovini.

“Mi imamo antilope, zebre, lavove i sve iz Afrike. Vjerujte da oni sebi toliko znaju dozirati šta je dovoljno njima sunca. Ljudi šetaju po toj vrućini, a životinje se sakriju u štale ili hlad, sve dok ne prođe to pa negdje oko 6 sati ponovo izađu”, pojasnio je Škapur.

A ovdje se svakodnevno sunčaju, sunčaju se Rili, Piolina i Sarajčica. A 1000 metara kvadratnih veliko, kraljevski kavez prostorno je sasvim dovoljan za tri divlje mačke.

Osam godina star lav Rili koji jako dobro podnosi visoke temperature i vrućine, s obzirom i da zimi mora boraviti na iznimno visokim temperaturama u kavezu u kojem je smješten. Čuvari kažu, dnevno pojede i više od sedam kilograma sirovog mesa.

A svo to meso, i kako kažu čuvari, “laganija” hrana za svaku životinju, sprema se u posebnoj kuhinji sarajevskog zološkog vrta. Čekajući obrok i dok su na suncu i preko 35 stepeni, životinje se mudro kriju u svom hladu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.