Kojović: Vratit ćemo Sarajevo njegovim građanima 2018.

Predrag Kojović

Na današnjoj diskusiji o promjenama Ustava Kantona Sarajevo, Naša stranka je uputila pet amandmana kao odgovor na sedam amandmana na Ustav KS koji su danas na dnevnom redu Skupštine kao prijedlog Vlade KS.

Podsjećaju da su posljednji usvojeni amandmani na Ustav KS bili upravo prijedlozi Naše stranke kojim je provedena presuda Sejdić-Finci i kojim je osigurana puna ravnopravnost svih građana/ki Kantona Sarajevo bez obzira na etničku pripadnost, dok sada zagovaraju direktne izbore za Gradsko vijeće i gradonačelnika Sarajeva.

Zastupnik Predrag Kojović rekao je da oni koji su odbili njihove prijedloge obrazlažu to političkim i pravnim argumentima, poručuju da naši građani nisu zreli za demokratiju, pa nastavljaju zagovarati dejtonski status quo i trajno cementiranje trenutnog stanja.

– Oni smatraju da su oni ti koji će odlučiti kada su njihovi sugrađani sazreli za demokratiju, oni će odlučiti kada će i da li će im dozvoliti da koriste svoja demokratska i politička prava koja, po našem uvjerenju, prirodno pripadaju svakom ljudskom biću – kazao je Kojović.

Dodao je da Grad Sarajevo kao i Grad Mostar zaslužuju da imaju jedinstvenu strukturu upravljanja, koja neće ohrabrivati etničke podjele i prkositi demokratskoj volji građana. 

– Evropska unija neće prihvatiti državu čiji ustav diskriminiše građane i ne dozvoljava im da demokratski biraju svoje predstavnike. Sasvim je prirodno da proces promjene krene iz glavnog grada BiH, iz Sarajeva. Taj proces se ne može zaustaviti, on se zbog nedostatka političke volje i hrabrosti u vladajućoj većini eventualno može samo odgoditi do 2018. – zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.