Cvijanović odgovorila Zvizdiću

Vijesti 01. aug 201708:26 > 08:31
N1

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je ogledalo rada "uspješnog" Savjeta ministara to što nijedan od reformskih zakona koje su poslali u parlament BiH nije prošao, te da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nema pravo da, zato što su ga izdali koalicioni partneri, optužuje RS i okrivljuje SNSD.

“SNSD je opozicija na nivou BiH i nije zadužen za očuvanje vladajuće strukture i većine na tom nivou vlasti”, istakla je Cvijanović povodom Zvizdićeve izjave da je obaranje Izvještaja o radu Savjeta ministara u parlamentu BiH rezultat činjenice da je taj dan uspostavljena “neprincipijelna koalicija između SBB-a i SNSD-a koja je imala za cilj da uruši put BiH u EU i sruši taj izvještaj”.

Kako je navela, “to što su Zvizdića izdali koalicioni partneri – SDS, ali i dio poslanika iz njegove vlastite partije, u sprovođenju Reformske agende, a SBB uskraćujući podršku za izvještaj o radu Savjeta ministara, ne daje mu za pravo da za svoje promašaje, optužuje Republiku Srpsku i traži krivca u SNSD-u”.

“I da je Republika Srpska poslala svoje odgovore na Upitnik Evropske komisije prije šest mjeseci, taj i takav Savjet ministara nije uspio da napravi pretpostavke čak ni za proces prevođenja tog materijala, a da ne govorim o tome da su mjesecima opstruisali i još opstruišu mehanizam koordinacije”, naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je kazala da je “smiješna ta neprestana kuknjava Savjeta ministara koji uporno za svoje neuspjehe u parlamentu optužuje neke druge.

“Moram ga podsjetiti da su i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske sve svoje obaveze iz Reformske agende ispunile još prije sedam mjeseci, i da ni jedan od zakona koji su iz nje proistekli nisu podržale partije koje su kobajagi Zvizdićeva koaliciona evropska snaga”, kazala je Cvijanović 

S druge strane, što se tiče Savjeta ministara, istakla je ona, nijedan od reformskih zakona koje su poslali u parlament BiH nije prošao, i to je pravo ogledalo rada i kapaciteta tog “uspješnog” Savjeta ministara. 

“Sve ostalo – slikanje i šetkanje pred kamerama, davanje bajkovitih obećanja po stranim destinacijama, i traženje krivca u institucijama Republike Srpske za sopstvene greške i nerad, nije ništa drugo do prodaja magle. Razlika je u tome što tu maglu nema više ko da kupi”, rekla je Cvijanovićeva.

Uostalom, dodala je ona, od Zvizdića se očekuje, kako su mu i pisali evropski zvaničnici, da obezbijedi unutrašnju koordinaciju po pitanju i Zakona o akcizama i Ugovora o Transportnoj zajednici jer im je jasno da Savjet ministara zaobilazi mehanizam koordinacije.

“Tražiti od entitetskih premijera da se ponovo izjašnjavaju o akcizama ili nekom drugom modelu, nakon što su to učinili više puta, i nakon što je to u potpunosti definisano Reformskom agendom i Pismom namjere sa MMF-om, neozbiljno je i neodgovorno”, smatra predsjednica Vlade RS.

Ona je naglasila da je jednako neozbiljno optuživati Vladu Republike Srpske za nepristupanje BiH Transportnoj zajednici kada je opštepoznata stvar da se Savjet ministara mjesecima nije bavio tom temom, trošeći više vremena i energije na zaobilaženje mehanizma koordinacije, nego na rješavanje bilo kojeg pitanja. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.