Sladić za N1: Toplotni val će eskalirati, opasan je po život

Vijesti 01. aug 201708:59 > 10:09
N1

Toplotni val - najintenziviji u proteklih 10-20 godina stigao je u BiH, a za sami jug zemlje proglašen je crveni meteoalarm.

Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog gostovao je u Novom danu na N1 kazao je da akumulacija toplote dolazi iz Sjeverne Afrike, sinoć je prešla Italiju, a danas ide prema Dalmaciji i Bosni i Hercegovini.

“Osjetit ćemo žestinu”, kazao je Sladić. 

Toplotni val podrazumijeva odstupanja od tri do pet stepeni od srednje/prosječne toplotne norme, a Sladić kaže da će ovaj biti pogotovo žestok i težak – s obzirom na kontinuirane vrućine.

“Dalja akumulacija toplote će uzrokovati da će 6., 7. i 8. augusta eskalirati. Temperature će biti zaista visoke. Govorimo o visokim temperaturama koje se nisu bilježile, a rang koji se očekuje je od 36. do 42 stepena na sjeveru i 42 do 45 stepeni ja jugu zemlje”, kazao je Sladić.

On tvrdi da će ovaj toplotni val biti najjači u proteklih 20 godina, ako ne i više.

Maksimalne temperature koje predviđa jestu do 43 stepena u Mostaru, Sarajevo do 40 stepeni (maksimalna temperatura izmjerena u Sarajevu je 40 stepeni, izmjerena 1946. godine), Zenica do 41 stepen, Tuzla također, a Banjaluka do 43.

“Postavljaju se rekordi”, ističe Sladić.

Imat ćemo i tropske noći, jer je proces hlađena usporen – potvrdio je gostujući na N1 Sladić, a jutarnje temperature neće spadati ispod 25 stepeni. U Hercegovini i na sjeveroistoku zemlje moguće i do 28 stepeni u jutarnjim satima.

Centralni dijelovi zemlje će imati između 21 i 22 stepena ujutro, a najintenzivije i najtoplije će biti u periodu od 4. do 8. augusta.

“Ovakav kontinuitet nismo imali 10-20 godina. Ovo je toplotni val koji je u rangu opasnosti za život i elementarne nepogode. Ako nadležni ne proglase crveni meteoalarm za područje cijele zemlje – ovo se nije za šaliti, i nije se igrati sa ovolikim valom”, ocijenio je.

Istakao je da će štete biti velike i da opravdani strah postoji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.