Sedamnaestogodišnjak hitno transportovan iz CG u BiH

Vijesti 01. aug 201713:40 > 13:44
KCUS

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je helikopterom Oružanih snaga BiH iz Crne Gore transportovan sedamnaestogodišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

Sedamnaestogodišnjak je zadobio teže tjelesne povrede tokom ljetovanja u Crnoj Gori, te je zahvaljujući brzoj reakciji Ministarstva vanjskih poslova BIH, OS BIH i KCUS, hitno transportovan u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Pacijenta je po dolasku u KCUS dočekao tim ljekar koji su mu ukazali ljekarsku pomoć, te uradili hitnu dijagnostiku. Pacijent je nakon zbrinjavanja na Klinici urgentne medicine upućen na dalje liječenje na Kliniku za ortopediju i traumatologiju KCUS.

Hitna medicinska evakuacija je izvršena u skladu s propisanim skraćenim procedurama za navedene slučajeve uz prethodno dobivanje potrebne saglasnosti za let helikoptera OS BiH izvan granica BiH, koja je osigurana u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

Oružane snage BiH su navedeni zadatak pravovremeno i uspješno izvršile, a letjelica se vratila u matičnu jedinicu.

“Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama i time dati svoj puni doprinos u izvršavanju ovog, zakonom propisanog, zadatka”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.