Nova njemačka incijativa: Zamah u reformama BiH

Vijesti 01. aug 201717:54 > 19:17
REUTERS/Antonio Bronic

Novi politički zamah njemačke diplomatije u Bosni i Hercegovini nije drugačiji od poznate njemačko-britanske inicijative i pozivanja političara na intenzivniju provedbu Reformske agende, tvrde dobro upućeni u ove odnose.

Nova inicijativa Njemačke postoji, ali se ne ogleda u kontekstu reformi Izbornog zakona ni ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, navela je ambasadorka Njemačke u BiH za list Oslobođenje. Njemačka se u okviru berlinskog procesa zauzima za napredak u državama zapadnog Balkana, za regionalno umrežavanje i povezivanje, navedeno je.

Iz Ambasade Njemačke su za N1 kazali kako odbacuju medijske špekulacije da incijativa stoji u kontekstu reformi Izbornog zakona ili ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine.

“Njemačka podržava demokratsku državu BiH uređenu na evropskim vrijednostima i standardima. Mi snažno podržavamo društveno-ekonomske reforme. Neophodne reforme trebaju imati fokus na kreiranju radnih mesta i pružanju pouzdanog sistema socijalne sigurnosti, što bi svakako poboljšalo svakodnevni život većine građana BiH”, navedeno je iz Ambasade.

Podsjećamo, na medijske navode o tome kako se Njemačka zalaže za navodni koncept građanske države bh. političari različito su reagovali i mahom bili zbunjeni. Svojevremeno je na takva pitanja Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i lider SDA odgovorio da se, indikativno, takva informacija pojavila u novinama bliskim HDZ-u.

“Da li će Bosna i Hercegovina u konačnici biti građansko društvo u smislu organiziranja na konceptu građanskog – unitarnog ili nekako drugačije to je pitanje odabira, prije svega, nas u BiH. Prijatelji izvana su pokušavali u 20 godina više puta nas usmjeriti u nekom pravcu. Ja sam uvjeren da će nas usmjeriti i vidjećete to čak do kraja ove godine u to sam siguran, upravo da tražimo rješenja koja će biti odmah iza izbora 2018. kako bi napravili društvo u kojem će se do kraja uvažiti prisustvo tri konstitutivna naroda u BiH i zaštiti BiH od bilo kakvih podjela”, tvrdi Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i prvi čovjek HDZ-a BiH.

Da je priča o navodnom njemačkom planu uređenja Bosne i Hercegovine spin, tvrdi poznavalac međunarodne i domaće politike Adnan Huskić.

“Čak se išlo toliko daleko da se u sve to umiješala i Turska koja navodno preko Njemačke, ko zna kakvim vezama i na koji način, zagovara jedan čisto građanski koncept u BiH. Sve u svemu niša od toga ne potiče direktno niti iz institucija Njemačke, dakle zvanične politike Njemačke u svemu tome nema niti u primjesama. Radi se o tome da su mediji ponovo poslužili kao instrument određenih političkih elita ne samo u BiH već i u regiji da bismo se mi ponovo bavili pitanjima kakva BiH treba biti, ko će nama donijeti novi ustav, ko se zalaže za šta”, smatra Adnan Huskić, politički analitičar.

U pristupu Njemačke nema ništa drugačije sem intenziviranja njemačko-britanske inicijative i konkretnih ekonomskih pomaka, dodaje Huskić.

“Ono što se od nas očekuje jeste da se unutar berlinskog procesa, dakle jednog procesa kojim se pokušava što kroz infrastrukturne projekte, što kroz projekte zbližavanja i prekogranične saradnje pokušati poboljšati ekonomski razvitak ovih država, država zapadnog Balkana što bi trebalo da posluži kao jedna vrsta podloge i u političkom i u demokratskom smislu”, dodaje Husić.

Njemačka ambasadorka u Bosni i Hercegovini ponovila je da je njemačko-britanska inicijativa iz 2014. godine i dalje temelj politike EU prema BiH. Naglašeno je da glavne socijalne i ekonomske reforme izostaju, te da se očekuje od svih političara da znatno intenziviraju rad na provođenju Reformske agende.

A političari već dugo nisu imali ni sastanak, uz to im je poropao i posljednji plan za ručak. I dok je dogovor na čekanju, septembar sa rokovima kuca na vrata. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.