Otvoren Granični prijelaz Hadžin Potok – Bogovolja

Vijesti 01. aug 201718:03 > 18:06
N1 / Arhiv

Granični prijelaz Hadžin Potok - Bogovolja danas je privremeno otvoren za međunarodni putnički saobraćaj.

Ova je odluka od velike važnosti za stanovništvo Bosanske krajina, ali i susjedne Hrvatske, jer će biti rasterećeni granični prijelazi Izačići i Maljevac.

Komandir Jedinice GP Izačić Arman Midžić izjavio je da to predstavlja prekategorizaciju graničnog prijelaza iz prekograničnog, na kojem se granica mogla preći samo s propusnicom, u međunarodni koji sada mogu koristiti svi građani.

Posebnu korist imaće stanovništvo u ovom dijelu BiH, ali i u susjednoj Hrvatskoj, kako zbog činjenice da sa obje strane granice imaju poljoprivredna imanja, šumu, do kojih su putovali i do stotinjak kilometara, tako i zbog čestih prelazaka granice prilikom dolaska kući iz zapadnoevropskih zemalja.

Prvi korisnici graničnog prijalaza istakli su da će to predstavljati veliku korist za građane s obje strane granice, a tako i za općinu.

Ovim je znatno skraćen put prema Dalmaciji, Zagrebu, Sloveniji, ali i ostalim evropskim zemljama, jer primjerice do tzv. ličke magistrale je 16 kilometara. U tom pravcu već su pokrenute aktivnosti da dobije stalni status međunarodnog putničkog saobraćaja i to iz lokalnih zajednica sa obje strane granice.

Predsjednik Mješovite komisije za praćenje provođenja ugovora BiH i Hrvatske Božo Zovko naveo je da postoji i interesovanje susjednih općina iz Hrvatske zbog čega je potrebno raditi zajedno.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić rekao je da će iskoristiti ustavno pravo i institucijama koje su nadležne uputiti dopise za otvaranje graničnih prijelaza, te popravak putne infrastrukture.

Prekategorizacija ovog graničnog prijelaza, na koju se čeka od 2013., popraviće, kako kažu stanovnici sa obje strane granice, i međukomšijske odnose i obilaske koji su ranije bili normalna pojava, jer su im kuće na stotinjak metara udaljene, a morali su do njih okolo i znatno duže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.