Wall Street Journal: Balkan, sljedeća evropska kriza

Vijesti 02. aug 201708:04 > 08:33
AFP

Ugledni američki list Wall Street Journal objavio je kolumnu akademika Waltera Russella Meada, bivšeg profesora međunarodnoh odnosa na Univerzitetu Yale. Pod naslovom "Sljedeća kriza u Evropi: Balkan", Mead piše da je vrlo vjerovatno da bi se naredna kriza na Starom kontinentu mogla dogoditi na Balkanu.

Na nedavnom zatvorenom sastanku, dobro obaviješteni njemački zvaničnik je odgovorio na pitanje koji je to problem koji ga najviše brine. Njegov odgovor je stigao bez oklijevanja: Zapadni Balkan. Naveo je da se na ovom području miješaju interesu velikih sila kao što su Turska i Rusija.

“U najgorem slučaju, Rusija i Turska bi ohrabrili svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju granica”, napisao je Walter Russell Mead u svom članku “Sljedeća kriza u Evropi: Balkan”.

Kako je naveo, vlada Srbije podržana od Rusije bi mogla pripojiti značajan dio Bosne i Hercegovine, naseljen etničkim Srbima.

U podršku Turske, Albanija bi mogla posegnuti za sličnim potezom – ne samo na Kosovu već i u Makedoniji, gdje najveći dio albanske manjine traži da se ujedini sa dijelovima susjedne zemlje.

Ipak, autor se osvrće i na težnje zemalja Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i na Kosova da postanu članice Evropske unije.

“Svaka od ovih balkanskih država želi da postane dio evropskog projekta umjesto približavanja s Moskvom. Ali, njihova nada za ulazak u EU u bliskoj budućnosti izumire jer blok ne pokazuje spremnost da prihvati bilo kakve nove problematične članove kojima je potrebna značajna finansijska podrška”.

Autor navodi da Evropljani smatraju da je SAD ta koja “može odvratiti destruktivne napore Rusije na ovim prostorima”.

“Jačanje njihovog prisustva na Kosovu i povećanje diplomatskih napora na Balkanu mogli bi zadržati mir. Međutim, Bijela kuća je skeptična o njihovoj ulozi u međunarodnoj politici danas. Stari argumenti, kao što su solidarnost NATO-a, zaštita vrijednosti i sloboda, kao i ruska agresija, više ne ubjeđuju Washington. Predsjednik Donald Trump razmišlja u smislu dogovora. To je vjerovatno Evropa, tačnije Berlin, koji će morati razmišljati o načinima da ubijedi novu američku administraciju da interveniraju na Balkanu”, navodi se u članu objavljeno u Wall Street Journalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.