Ramović za N1: Tajna uspjeha najboljeg načelnika u BIH

Vijesti 02. aug 201708:55 > 08:59
N1

Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda govorio je za N1 u Novom danu, koji se danas emituje iz tog grada na Drini.

Sinoć je otvoren 20. Festival prijateljstva u ovom gradu, koji je okupio bh. dijasporu i brojne goste iz inostranstva, a Ramović je kazao da je u jezgri grada bilo više od 10.000 ljudi.

Cilj festivala je da svi posjetitelji dožive Drinu i ovo područje, a prema njegovim riječima, Festival prijateljstva je objedinio istok i zapad – te služi kao grad za primjer.

2016. godine Ramović je izabran za najnačelnika, a koja je tajna uspjeha, Ramović je kazao:

“Vratimo se građanima, zapošljavanju. Neće mladi ići ako im omogućite posao, potrebna je borba za svako radno mjesto”.

Za Ramovića se najčešće kaže da je “čovjek iz naroda”, koji u Goraždu ne propušta niti jednu svadbu, ali ni sahranu. Za sebe kaže da ne voli biti stranački poslušnik, i da je to jedna tajna uspjeha.

“Prihvatio sam sve srčano. Volim Goražde, svoj narod. Ne volim biti stranački poslušnik, kada stranka naredi. Tu meni politika ne može ništa. Ne mogu ljudi biti postavljeni na funkcije, a nisu adekvatni”, kazao je.

Dodaje da mlade treba podržati, ali i iskustvo – da izabrani mogu odgvoriti zadatku.

O zaposlenosti i nezaposlenosti u Goraždu

Za Goražde se često kaže da je gad bez nezaposlenosti, međutim – to baš i nije tako. Goražde je grad sa najmanjom stopom nezaposlenosti u BiH.

“Mi imamo nezaposlenih još uvijek, ali onih koji aktivno traže posao je osam posto. Imamo 7.260 zaposlenih, 2.900 nezaposlenih, ali njih 1.000 aktivno traži posao. Učinit ćemo sve da proširimo kapacitete i damo svima šansu da se zaposle”, kazao je.

Ramović je za N1 potvrdio da Goržade ima najbolji koeficijent izvoza, jer na 100 uvezenih KM, Goražde izvozi 165 KM, a sve zahvaljujući, kako kaže, uspješnim privrednicima i administraciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.