Ministarstvo izdalo upozorenje zbog visokih temperatura

Vijesti 02. aug 201713:26 > 13:27
AFP/Philippe Huguen

Obzirom da se trend visokih temperatura nastavlja i narednih dana, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom upozorava građane da, ukoliko je moguće, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijim periodima dana.

Visoke temperature mogle bi uticati na većinu populacije, te se preporučuje, koliko god je moguće, da se u najtoplijim periodima dana boravi u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, suzdržava od fizičkih napora, češće tušira mlakom vodom i uzima što više tečnosti. Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U slučaju tegoba preporučljivo je da se odmah jave doktoru porodične medicine.

Ukoliko postoji potreba za izlazak van kuće, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite posebno upozorava roditelje da, u najtoplijim periodima dana, zaštite svoju djecu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura, stoji u upozorenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.