Dr. Maksić za N1 o smjenama na KCUS-u: Kuda plovi ovaj brod

Vijesti 03. aug 201709:00 > 09:34
N1

Doktor Senad Maksić za N1 je istakao kako se na Kliniku za ortopediju i traumatologiju stavljaju podobni kadrovi, te da je smjena dr. Ismeta Gavrankapetanovića sa funkcije direktora te Klinike samo finale jedne priče.

Na Kliniku se stavljaju podobni kadrovi i ovo je samo finale jedne duge priče, ovo je samo vrh jednog ledenog brijega i priče koja će se, bar se nadam, otvoriti i početi rješavati. Ako ne počne, imaćemo svi velikih problema kao društvo. Ovo što se dešava je završetak jednog procesa, jednih nastojanja da se razriješi naš šef, a zbog čega i kako, to je on sam govorio. Suština svega toga je nešto drugo. Dakle, ukoliko funkcija postavljanja, razrješenja, nagrada, i svega onoga što je imanentno ljekarima u kliničkim centrima postane sredstvo manipulacije ili sredstvo kojim će se neko nagrađivati, onda je to strašno“, komentarisao je dr. Maksić.

Dr. Maksić je jedan od potpisnika protiv smjene Gavrankapetanovića, a ostali ljekari koji su podržali Gavrankapetanovića su: dr. Mirza Bišćević, doc. dr. Đemil Omerović, mr. sci dr. Semin Bećirbegović, prim. dr. Amir Ahmetović, prim. mr. sci dr. Husein Čamo, dr. Fahrudin Helać, dr. Hasan Tanović, dr. Mehmed Jamakosmanović, dr. Elvir Baždar, dr. Ehlimana Hadžić- Agović, dr. Edin Kulenović, prim. dr. Dario Ivanišević, doc. dr. Fuad Džanković, dr. sci Hadžan Konjo.

O tome šta je konačni cilj smjena šefova je rekao kako bi i on sam volio to da zna, odnosno kada bi neko mogao iznijeti jasno i glasno “kuda plovi ovaj brod”, kako je naglasio.

Ako mi ne znamo kuda plovi ovaj brod, onda nam svaki vjetar neće biti povoljan“, rekao je.

Ovo sve je ozbiljna stvar i nije stvar koju bismo mi trebalo razmatrati. To bi trebalo da rade ekspertna tijela, vlada, da se vidi način kako stići do određenog cilja, a šta je cilj, to ne znam. U ovoj priči ima mnogo elemenata koji upućuju na to da možda čak i nema jasnog cilja i da mi ustvari idemo iz dana u dan i do dana u dan“, dodao je.

Istakao je i kako su ljekari sa Klinike za ortopediju i traumatologiju spremni da se do kraja bore za ono u šta vjeruju.

Mi smo spremni da riješimo problem, ali na pravi način – jednim konkretnim dijalogom, metodologijom koja nije kao ova sad. Spremni smo da se borimo za svoje dostojanstvo, svoju čast do kraja, a sad ne znam šta bi to trebalo da znači do kraja. Spremni smo da se borimo argumentovano, časno i vrlo otvoreno, ali da bismo to uspjeli, moramo imati takvog sagovornika, neću da kažem protivnika, da ga postavimo javno i da ga pokušamo riješiti. To jedino može donijeti dobro i ljekarima i pacijentima“, naveo je dr. Maksić.

Kazao je i kako se sa menadžmentom KCUS-a ne može razgovarati, da pokušavaju, bore se i da članove menadžemta pozivaju da stanu pored njih kako bi razgovarali otvoreno pred kamerama.

Rekao nam je i kako su ljekari sa ove Klinike reagovali i ranije, da su imali sastanke, ali da očito nije urodilo plodom.

Odgovorio je na pitanje i o tome da li im na Klinici nedostaje materijala za rad, s obzirom da je jedan ljekar smijenjen sa mjesta šefa klinike jer je upućivao mendžamentu mailove u kojima je tražio da mu se dostavi osnovni materijal za rad jer ga nema u operacionim salama.

Mi se borimo. Naravno da postoje stvari koje nedostaju i to nije nešto što bi trebalo specijalno zabrinjavati, ali ono što bi se moglo uraditi u tom kontekstu jeste bolje komunikacija između menadžmenta Kliničkog centra i menadžmenta Klinike, odnosno ljekara specijalista koja bi trebala da izrodi optimalnim rješenjima. Nema mogućnosti ni u mnogo bogatijim zemljama da se napravi savršena organizacija u bilo kojem segmentu pa ni u ovome, ali mi težimo da bude optimalna u okviru mogućeg, a da li nedostaje i koliko nedostaje, to je tema za jedan dijalog između najodgovornijih ljudi Kliničkog centra“, naglasio je dr. Maksić za N1.

Do sada je sa Kliničkog centra otišlo blizu 40 ljekara, a o tome da li će se moći nadoknaditi ta šteta je rekao: “Šteta je sigurno velika za Klinički centar, za Kanton, za državu, ali odlazak ljekara i medicinskog osoblja je jedan problem koji će se morati najozbiljnije shvatiti. Ukoliko se ne pristupi rješavanju tog problema na pravi način, mi se možemo suočiti sa posljedicama koje mogu biti vrlo, vrlo teške“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.