Jasne poruke Šarovića: Kontramjere protiv Hrvatske su opcija

Vijesti 03. aug 201709:25 > 10:23
N1

Hrvatska je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih.

Prema novim cijenama taksi, umjesto 12 eura, sada će se naplaćivati 270 eura. Zbog ovakve mjere, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo su uputili dopis Evropskoj komisiji.

Mirko Šarović, ministar trgovine i ekonomskih odnosa za N1 je kazao da su BiH, Srbija i Makedonija već tražile od Hrvatske da se ovakva odluka stavi van snage, jer smatraju da nije u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i zbog toga što su mjere diskriminirajuće.

“Oni imaju neke svoje unutrašnje razloge. Mi smatramo da je ovo barijera trgovine između dvije zemlje, suprotno SSP-u i odnosi se na treće zemlje, a ne zemlje EU, što najdrastičnije se odnosi na proizvode iz BiH”, ocijenio je Šarović.

Kaže da bh. proizvođači i proizvodi nisu u istom položaju, a odgovora iz Hrvatske – još nema.

“Zvanično nije bilo, osim izjava resornog ministra koji to pravda na svoj način i smatra da to nije narušavanje SSP-a, mi mislimo da jeste i zato smo se obratili Briselu”, kazao je Šarović za N1.

Šta ako ovo ne urodi plodom?

“Moramo poduzeti neke druge mjere, sami ili sa drugim zemljama. Mi na dnevnoj osnovi vršimo konsultacije, a spremamo se i za širi sastanak”, kazao je ministar Šarović.

Nada se ministar trgovine i ekonomskih odnosa da će odgovor iz Brisela stići brzo (uprkos godišnjim odmorima), pogotovo jer zemlje koje ova odredba pogađa najavljuju kontramjere protiv Hrvatske.

“Situacija se može zakomplikovati, a te mjere naših susjeda će biti ocijenjene kao neke vrste barijera”, istakao je.

Koje su to mjere?

“U skladu sa zakonodavstvom imamo mjere. Mi možemo tragati za recipročnim mjerama, možemo pojačati kontrolu hrvatskih proizvoda, podizati svoje tržišne standarde. Ministarstvo će povući neke poteze, a ja poručujem građanima da kupuju domaće i to je najdjelotvornije za naš sektor”, izjavio je Šarović za N1.

Mirko Šarović je kazao da s obzirom na situaciju – proizvodi bh. proizvođača nisu više konkuretni na hrvatskom tržištu.

“Ako sa jednim transportom prevozite nekoliko vrsta proizvoda, platit ćete 250, 270 eura. Možete računati onda – to je pojačanje nekonkurentnosti za 10, 20 do 30 posto. Automatski, teško da se proizvod može plasirati na susjednom tržištu. U pozadini, mislim da je to da proizvodi iz BiH budu manje zastupljeni, a favorizuju se proizvodi iz Hrvatske”, pojasnio je Šarović za N1.

Šarović je podsjetio da ovo nije prvi put da imamo negativan utjecaj na SSP, te da se nepotrebno stvaraju tenzije. Spor traje po pitanju uvoza vina i mlijeka.

“Naši vinari imaju problema zbog sličnog pravilnika, nezapaženo je prošla vijest o mljekarima. Oni se suočavaju sa posebnim barijerama, izloženi su pritiscima i pojačanim kontrolama”, kazao je.

“BiH treba jasno da odgovori, ja sam za tako nešto i sve što mi bude stajalo na raspolaganju – neću oklijevati da se preduzmu aktivnosti”, kazao je.

Smatra da BiH treba veći rast izvoza, ukupan ambijent nije sjajan za ekonomiju, ali je izrazio blagi optimizam s obzirom na to da BiH uvoz pokriva izvozom do 61 posto.

Transportna zajednica

Mirko Šarović kaže da je BiH dosta izgubila u Trstu nepotpisivanjem pristupa Transportnoj zajednici.

“Narušen je kredibilitet, finansijski smo izgubili. Cifre su jasne, na raspolaganju nam je 85-90 miliona KM, to je bespovratni grant. 200 miliona i više KM kredita za četri od sedam projekata koje je dobila BiH su sada zamrznuti”.

BiH ima rok do septembra, a prema tvrdnjama Šarovića – BIH sebe lišava alata ra razvoj transportne infrastrukture.

“Treba nam odluka, ona se ne može uslovljavati. Pogotovo ne Brisel i Evropska komisija, jer je tekst jedinstven. To treba da učinimo što prije, i ne rješavati kroz ultimatum”, kazao je dodavši da bi posljedice bile pogubne.

Agrokor u BiH

Govoreći o slučaju Agrokora u BiH i reperkusijama, Šarović je kazao da nekoliko firmi-kćerki posluje bez problema, i da su zdravi dio Agrokora u BiH.

“Najveći problem je u Konzumu, a uvjeravanja gospodina Ramljaka i njegovih saradnika su da se situacija stabilizuje. Smanjuju se obaveze prema dobavljačima i nema velikih cifri osim Velproa”, rekao je Šarović u Novom danu.

“Slab Konzum nije na prodaju, treba naći partnera kada parametri budu bolji”, izjavio je Šarović.

Za kraj gostovanja u Novom danu na N1, Mirko Šarović je prognozirao da će Izbori 2018 godine biti najgori i najprljaviji izbori, sa najdužom kampanjom u historiji.

Nije optimističan kada kaže da će se možda sve dobre ideje i prijedlozi izgubiti u prljavštini.

“Volio bih da griješim, ali sve ukazuje u tom pravcu”, kazao je ministar trgovine i vanjskih poslova BiH za N1. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.