Velike gužve na granicama BiH: Čekanja do sat vremena

Vijesti 03. aug 201710:50 > 10:52
N1

Na graničnom prelazu Doljani na izlazu iz BiH čeka se oko 90 minuta, a kolona vozila na ovom prelazu je i na ulazu u BiH, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Na GP Bosasnka Gradiška na ulazu u BiH zadržavanja su do 60 minuta. Na GP Velika Kladuša pojačan je promet vozila, pa su na izlazu iz BiH otvorene tri trake. Na GP Ivanica na izlazu iz BiH nema dužih zadržavanja, ali se na ulazu u Hrvatsku (prostor između dva prelaza) čeka 45 do 60 minuta. Povremeno se formiraju kolone vozila u oba smjera i na GP Bijača.

Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta.

Podsjećaju se vozači da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo.

Zbog brojnih upita građana, napominju da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

Usljed visokih dnevnih temperatura, savjetuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, da se prave češće pauze. Prije napuštanja vozila naglašava se, treba ugasiti rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu vazduha.

Zbog radova na deminiranju terena, u vremenu od osam do 16 sati, dolazi do povremenih kratkotrajnih obustava saobraćaja na magistralnom putu M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (kod mjesta Osojnica).

U toku su radovi na redovnom održavanju u tunelu Lendava (M-17 Jablanica-Konjic), zbog čega se od sedam do 17 sati saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Povremeni kraći zastoji aktuelni su na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a izdvajaju se putni pravci M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.