Da li će Oluja posvađati Dodika i Čovića?

Vijesti 03. aug 201717:39 > 19:07
N1

U petak se navršavaju 22 godine od hrvatske vojno-policijske akcije Oluja. U RS i Srbiji politički vrh, udruženja i građani obilježavajju stradanje Srba u Veterniku, nadomak Novog Sada, dok Hrvati u Kninu slave.

Snimci stranih tv stanica tih ljetnih dana 1995. govore mnogo. Banjaluka je bila prvo utočište za stotine izbjeglica iz tadašnje tzv.crnad RSK.

Civili koji su na traktorima bježali pred hrvatskom vojskom, kolona koja je dok se povlačila bila bombardovana, sjećanja su, kažu u Veritasu, koja ne blijede ni 22 godine nakon.

“Karakteristika ove operacije je bila veliko stradanje civila od kojih su tri četvrtine starije osobe, od 65 godina. Među žrtvama se nalazi 546 žena ili 29 posto”, kaže Janko Velimirović, Veritas.

Za Hrvate je akcija sa ovakvim rezultatima legalna, za neke i veličanstvena, za Srbe sramotna i zločinačka. Za politički vrh BiH, Oluja je tema koja se zvanično ne stavlja na dnevni red.I tako godinama nema saglasnosti šta je Oluja za BiH.

Dio države, predvođen političkim vrhom RS i predsjednikom Miloradom Dodikom na zvanično će obilježavanje Dana tuge i sjećanja na stradanje 1.859 Srba u Veternik kod Novog Sada. Prigodnim programom će zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zvanice i građane podsjetiti na stradale, i blizu 800 onih za kojima se još traga.

Politički prijatelj Milorada Dodika, i predsjedavajjući Predsjedništva BiH Dragan Čović za N1 kaže da nije dobio poziv za proslavu u Kninu, iako je prethodnih godina znao posjetiti Knin i položiti cvijeće.

“U Knin nisam pozvan, što znači dobili ste odgovor. Ovisi kad dobijete poziv, prilagodite se obavezama. Ovaj put do danas nisam dobio poziv pošto je 5. avgust sutra. Siguran sam jer imam obaveze da neću ići, a 6. ću otići u Sinj, na sinjsku alku, otiću na tu manifestaciju”, otkriva Čović.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ranije je za N1 ocijenio da će Oluja biti test odnosa Dodik-Čović, koji će pokazati koliko ima iskrenosti u ovoj vezi. Njegov partijski šef Branislav Borenović stava je da je takozvano strateško partnetstvo dvije stranke, kako su ga nazvali Dodik i Čović, na ocjeni javnosti.

“Ako je već toliko strateško partnerstvo i toliko velika ljubav između SNSD-a i HDZ-a, Dodika i Čovića, onda bi bilo primjerenije da gospodin Čović dođe s gospodinom Dodikom u Novi Grad kada ćemo mi obilježiti stradanje srpskog naroda u Oluji”, ocijenjuje Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

HDZ i SNSD, Dragan Čović I Milorad Dodik o Oluji nikada nisu razgovarali na svojim čestim sastancima. Saglasili su se ipak oko mnogih pitanja; posljednje ono o lošem stanju u OBI, potrebi reorganizacije Ustavnog suda BiH, ustroja Federacije BiH, Izbornog i Krivičnog zakona, ali najčešće kritike upućivane su na adrese Bakira Izetbegovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.