Priče gastarbajtera iz bivše Jugoslavije u Beču

Vijesti 04. aug 201710:20 > 10:25
Ured Beča u Sarajevu

Grad Beč je šezdesetih godina prošlog vijeka prolazio kroz značajne promjene, nakon što je Austrija sklopila Sporazum o razmjeni radne snage sa Jugoslavijom i Turskom.

Na taj način je austrijskim preduzećima bilo omogućeno da deficit radne snage izjednače time što će tzv. “gastarbajteri” iz bivše Jugoslavije i Turske doći na privremeni rad, saopšteno je iz Ureda grada Beča u Sarajevu.

No zamisao da nakon nekoliko godina radnici odu, a umjesto njih dođu novi, nikad nije zaživjela. Članovi porodice su se naknadno doseljavali, pokrenuta su mnoga udruženja, migranti su otvarali radnje i preduzeća.

Na osnovu objekata i materijala koji su prikupljeni za Muzej Beč (Wien Museum), izložba pod nazivom “Podijeljena historija. Viyana Beč Wien” će dati uvid u svakodnevnicu migranata – na radnom mjestu, u školi i u slobodno vrijeme.

Stvari iz svakodnevnog života koje su povezane sa sopstvenim sjećanjima pričaju različite priče, iskustva i doživljaje. Historija migracije na taj način postaje dio bečke gradske historije.

Muzej sa ovom izložbom ne podvlači samo značaj migracije, već iskazuje i zahvalnost svim ljudima koji su bili spremni pokloniti predmete i na taj način podijeliti svoju priču.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.