Suša i takse prijete egzistenciji mljekara

Vijesti 04. aug 201717:05 > 19:10
N1/Ilustracija

Katanac na farme će biti ako budu povećane takse na izvoz mlijeka, poručuju mljekari. A već su u teškoj situaciji. Suša je napravila velike probleme, jer se prihod od mlijeka sve više smanjuje.

Od 30 grla živi Senad Smajić sa suprugom i bratom jer rade na maloj porodičnoj farmi gdje 24 sata moraju biti aktivni oko stoke. Suša je donijela probleme.

“Prvi prinosi za ishranu stočnog fonda, to je sijenaža, podbacili su već do 50 posto. Kukuruzna silaža će isto tako podbaciti, ako ne i više. Ako se nastavi ovako, bit će totalna šteta”, poručuje Senad Smajić, mljekar iz Živinica.

Najveća bojazan mljekara je da će se u ovom sušnom periodu, baš zbog suše i loše kvalitete hrane, pojaviti aflotoksin u mlijeku, a ono bi onda bilo totalno neupotrebljivo. Mljekari su s tim imali već problema nekoliko zadnjih godina.

Krave su smanjile mlijeko najmanje 30 posto i na farmi Muhameda Halilovića. Mljekari su sami sebi prepušteni i ne kriju razočarenje odnosom države prema njima.

“Oni su nas potcjenili. To je neukost, to je zaostalost, to je ruralni prostor. Mogu oni. Dosta im je da mogu ući u kuću i neka se snalaze . Osim medijskih kuća, niko iz lokalne zajednice nije došao u posjetu”, žali se Muhamed Halilović, Udruženje poljoprivrednika ratarske i stočarske proizvodnje Tuzlanskog kantona.

TK je drugi kanton po količini premiranog mlijeka i ta premije iznosi 27 miliona godišnje. Kantonalna vlada je ove godine izdvojila više od tri miliona za podršku poljoprivredi. Oko 15 miliona dolazi sa federalnog nivoa ali ne na vrijeme. Dugovi se povlače još iz 2014. godine.

“Sve te neredovne isplate utiču na nas. Ne možeš ništa formirati, organizovati, količina sjetve. Ne možeš jednostavno organizovati svoj rad ako nemaš neku zalihu, a nju ne možeš stvoriti. Ne možeš izmiriti i onda se pojavljuju dugovi”, ističe Suljo Smajić, mljekar iz Živinica.

“Kantonalno ministarstvo je izmirilo sve obaveze. Nemamo ništa više iz 2016. godine. Vlada je usvojila program utroška sredstava novčane podrške za 2017. godinu. Mi već sa opštinskim službama idemo u realizaciju”, kaže Samid Šarac, ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Kašnjenje poticaja, sa kojeg god nivoa vlasti dolazili, onemogućava poljoprivrednike da na vrijeme zasiju i obezbjede rezerve hrane, riješe poreze, stočnu hranu, veterinarske usluge, opremu. Ipak, mljekari imaju entuzijazma. Samo da ih država podrži.

“Planiramo proširenje stočnog fonda. Trenutno vršimo pripreme za izgradnju još jednog objekta. Tako da idemo ka proširenju”, otkriva Senad Smajić.

Mljekari se nadaju da se neće povećati takse na izvoz mlijeka jer onda se može očekivati stavljanje katanca na vrata jedne po jedne farme u TK. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.