Šarović ima dvije poruke, za građane i susjede

Vijesti 04. aug 201717:56 > 19:30
N1

Hrvatska ne smije da nas ljuti, mora imati na umu da joj je izvoz u BiH daleko veći od uvoza, poručio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Dvije poruke ima ministar Šarović – jednu susjednoj Hrvatskoj:

“To moraju da imaju u vidu. Mi smo za njih važno tržište. Ne smiju da nas ljute na bilo koji način. Prije svega moraju da nas poštuju.”

A drugu građanima Bosne i Hercegovine:

“Pravo rješenje je da kupujemo domaće. Ljudi, to je najefikasnija mjera.”

A sve nakon što je Hrvatska povećala cijene inspekcijskog nadzora i kontrole voća i povrća iz trećih zemalja – zemalja koje nisu članice EU – te povećala spisak voća i povrća podložnih kontroli.

Pa će na udaru biti džepovi onih koji iz BiH u Hrvatsku, između ostalog, izvoze: trešnje, višnje, maline, kupine, ribiz, borovnice, krastavac, kupus, mrkvu…

Koliko bi državni džep bio na udaru, teško je prognozirati. Jedan od izvoznika voćal, Jaffa Komerc iz Mostara, računa na “plan B”:

“Ako imate više artikala na jednom kamionu, to je zaista problem. Orijentišemo se na tržišta na kojima nećemo biti umanjeni. Ne moramo isporučivati samo u Hrvatsku i tako prevazilazio taj problem. Trenutno je sezona već prepolovljena, ali samo za nas. Imate druge kompanije koje su u kontinentalnom dijelu Bosne i one će biti još više oštećene od nas”, kaže Nedim Badžak, direktor Jaffa Komerca iz Mostara.

A brojne su žalbe već stigle na adresu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Bosna i Hercegovina ne namjerava odgovoriti recipročno, kaže ministar. A da “nas ne smiju ljutiti”, poručio je jer smo susjedima važno tržište:

Tako smo od susjeda u prvoj polovini ove godine uvezli više od 6,5 miliona KM voća i povrća, a izvezli manje – blizu 5 miliona. Uvezli najviše smrznutog povrća, a izvezli osušenog mahunastog povrća u zrnu. 

U 2016. u istom periodu izvezli preko 6,5 miliona, uvezli blizu 8. Uvezli najviše banana, izvezli orašastih plodova.

Krompir, paradajz, luk, kupus, mrkva, samo su neki od kultura koje uspijevaju u BiH, a koje ipak i uvozimo, pokazuju podaci VTK.

Banane iz Ekvadora, ananaas iz Kostarike, limeta iz Meksika. To su samo neke od zemalja koje svoje proizvode plasiraju u BiH. Kupci koje smo zatekli ipak kažu da biraju uglavnom bosanskohercegovačke prizvode.

Anketa:

1. Nastojim da je voće i povrće iz BiH, uzgojeno na prirodni način
2. Gledam da je iz BiH, odavde kupujem
3. Uvijek vodim računa, pitala sam odale su borovnice i to mi je veoma bitno

Da li će rješenje za sporno vanjskotrgovinsko pitanje sa Hrvatskom ostati na savjetu ministra – kupujmo domaće – ostaje da vidimo nakon sastanka u ponedjeljak. Tada će o novim mjerama Hrvatske razgovarati ministri zemalja pogođenih povećanjem taksi. Ne zna se da li će susjedi povući ili revidirati Pravilnik kao što se nada ministar još se ne zna, jer još nema odgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.