Dodik: Srbi prošli najgore u bivšoj Jugoslaviji

Vijesti 04. aug 201719:33 > 19:34
Anadolija

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Novom Sadu da je potrebno artikulisati zajednički interes srpske zajednice u regionu, budući da su "Srbi jedini prinuđeni da brane svoj identitet" nakon raspada bivše Jugoslavije.

Dodik je novinarima, uoči sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Srba iz regiona, rekao da je ovakav format susreta veoma značajan jer se može artikulisati na jednom mjestu šta bi to bio zajednički interes.

“Zajednički interes bi bio da i državni organi Srbije svojim djelovanjem u regionu, kao zemlja koja nesumnjivo najviše doprinosi stabilizaciji, istakne te probleme”, naveo je Dodik.

On je istakao da se “u Crnoj Gori guši nacionalnog identiteta Srba” u kontinuitetu i da su stvari već došle do nepodnošljivog nivoa, što mora da izazove reagovanje svih Srba.

“Dobro je što je sa Srbima iz regiona organizovan ovakav sastanak da vidimo kakav je status srpske nacionalne zajednice u tim državama”, naglasio je Dodik.

Entitetski predsjednik kaže da, gledajući historijsku retrospektivu, treba istaći da su Srbi bili oni koji su bili dominantni u stvaranju bivše Jugoslavije i da su njenim raspadom “prošli najgore od Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne gore, Makedonije”.

“U tim zemljama sada je srpska zajednica šikanirana i dovedena u problem svog funkcionisanja. Razgovaraćemo zajedno sa rukovodstvom Srbije kako ćemo prevazići upravo taj loš položaj Srba u regionu”, rekao je Dodik.

Komentarišući pozive iz Hrvatske da treba ugasiti RS, Dodik je naveo da bi Hrvati “za početak mogli kod sebe da ugase ustaški natpis u Jasenovcu”, a ne da se bave ovim entitetom.

“Mislim da je to iluzorno. RS je pokazala u gotovo nemogućim uslovima da može politički da egzistira, da može politički da preživi razne izazove i razne prijetnje koje su godinama nametane. RS ne zavisi od tih zahtjeva Hrvata i bilo koga, hoće li biti ugašena ili ne”, istakao je Dodik.

On je naglasio da će Republika Srpska postojati sve dok je iskazana volja naroda i da postoji već 25 godina.

Na pitanje kako poboljšati položaj Srba u regionu, a da se ne “iritira međunarodna zajednica”, Dodik je rekao da je međunarodna zajednica sve vrijeme bila na različitim mjestima protiv Republike Srpske i Srba, od Kosova do Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore.

“Glumila se neka neutralnost, ali sve ono što je uradila međunarodna zajednica kao projekat u BiH, bio je projekat centralizacije BiH, a to je politički potpuno neprihvatljivo za Srbe”, naveo je Dodik.

Raspadom bivše Jugoslavije, kaže Dodik, jedino je logično bilo da Republika Srpska nastane u BiH i sada postoji ono što se zove Dejtonski sporazum, za koji iz međunarodne zajednice pričaju da ga treba poštovati, a prije toga su ga “radi sebe nadgradili”.

“Upravo visoki predstavnici koji su 20 godina sve činili da nadgrade Dejtonski sporazum, a sada čujemo da ponovo treba da podržimo Dayton. Naravno da treba da ga podržimo i mi to tražimo, i ne tražimo ništa više. Niti smo avanturisti, niti se bavimo separacijom, ali ono što tražimo, to je izvorni Dayton, a ne trening koji vrše razni stranci u BiH”, istakao je Dodik.

Dodik je istakao izjavu potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea, koji takođe govori o tome da treba poštovati Dejtonski sporazum.

“Evo, i ja pozivam na poštovanje Daytona, ali onog izvornog, onako kako piše u njemu, a ne ono što su sebi učinili, a nama oteli”, rekao je Dodik.

On je naveo da će RS i dalje tražiti “vraćanje onog što joj je oteto, kao i ukidanje sudova koji nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.