Terzić: Mi 25 godina živimo manipulaciju političara

Vijesti 05. aug 201709:15 > 09:25
N1

Almir Terzić, urednik agencija "Anadolija", bio je gost komentator rubrike PRESS Novog dana, gdje je rekao kako su naslovnice dnevnih novina u BiH, ali i regionu već dugo sumorne.

Opterećeni smo s tom prošlošću s kojom ne možemo da raskrstimo. Problem je nedostatak iskrenosti u svemu tome. Vidite da stalno se ponavlja ista priča, ali niko još nije došao na Dunav i pružio ruku s druge strane, na Drinu ili Savu i pružio ruku s druge strane. Zato i jesmo cijeli region taoc 90-ih godina i onoga što se događalo i mislim da će biti i u narednim godinama tako jer političari ne žele da riješe situaciju“, komentarisao je Terzić.

Danas se obilježava 22. godišnjica Oluje, a Terzić je o tome pitao koliko je predstavnika iz Srbije boravilo u Hrvatskoj i pokušalo vratiti Srbe u Knin.

Političari koriste patnje naroda da bi sebi osigurali političke poene. Ako postoji iskrenost da želimo budućnost, da želimo u Evropsku uniju, onda ćemo raditi na tome, nećemo zaboraviti ono što se desilo ali ćemo raditi da ovakvih podstrekačkih jezika mržnje ne bude ovoliko. Imate gore stanje u odnosnimo u regionu nego što je bilo prije 10 godina“, naveo je za N1.

Mi još uvijek lažemo sami sebe i ja bih volio da doživim da političari iz regiona zajednički odu na stratišta svih naroda i tada bismo imali pravu želju da ovaj region krene ka budućnosti. Svaka je žrtva žrtva. Ovakvim stvarima koje rade ne možemo vjerovati političarima u regionu i ne možemo vjerovati da nećemo imati sukobe, odnosno izolovane slučajeve sukoba određenih etničkih zajednica na određenim prostorima. S druge strane imate i drugi razlog, a to je bježanje od odgovornosti od političara jer bez ovakvih priča oni ne bi imali šta ponuditi građanima ovih zemalja. Mi 25 godina živimo manipulaciju gdje nam političari govore nešto što ne vidimo ali da su njihove riječi jače nego ono što mi vidimo“, zaključio je urednik Anadolije u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.