Genjac za N1 o poziciji Amira Zukića i stanju u SDA

Vijesti 07. aug 201718:12 > 18:15
N1

Predsjednik Glavnog odbora stranke SDA, Halid Genjac bio je gost emisije Dan uživo na N1, gdje je govorio o aktuelnoj situaciji u njegovoj stranci, te o slučaju Amir Zukić.

Genjac kaže da je u SDA radna situacija nakon, kako je kazao, uobičajenih postkongresnih potresa.

“To je u značajnoj mjeri riješeno, javnosti su poznata istupanja, ragovori…Nakon toga smo imali seriju intenzivnih tribina, širom BiH. Tijela stranke redovno zasijedaju, a posvećeni smo radu Vijeća ministara, Vlade i povratnika u RS”, kazao je Genjac u razgovoru sa Merimom Šemić.

“Stanje u stranci je stabilizirano. Imamo stanje pod kontrolom, mislim da će biti radno ljeto”, pojasnio je.

Amir Zukić, odnosno njegovo hapšenje je potreslo stranku, budući da je on obnašao funkciju generalnog sekretara. Sada je na slobodi, a iz stranke se nakon njegovog oslobađanja nisu oglašavali.

“Pozicija o kojoj se neformalno razgovaralo jeste da do završetka procesa gospodin Zukić se ne vraća na poziciju. ON se nije vratio, ali nijedan organ stranke nije razgovarao o tome. Vjerovatno da će se razgovarati o tome, i donijet će se odluka”, izjavio je dodavši: “Raspoloženje je da do okončanja procesa – ostane tako”.

Pitali smo Genjca ko su naizvjesniji kandidati za člana Predsjedništva BiH na izborima 2018. godine, i da li je on jedan od kandidata?

“Uglavnom se za te pozicije traži kandidat iz reda rukovodstva stranke, koji obnašaju pozicije. To se svodi na nekih pet-šest imena. O tome se nije zvanično razgovaralo na način da se ustanove kriteriji, da s usmjeri priča. Još uvijek je to odnos da svi imaju šanse, da zasluže tu poziciju i da svojim radom tu veliku čast dožive”, pojasnio je.

Biti kandidat je velika čast, kazao je između ostalog Genjac, a njemu bi bilo čast da bude predložen.

“Ja, kao i ostali, moram to zaslužiti i biti zainteresovan. U ovom trenutku sam više nezainteresovan nego što sam zainteresovan”.

Zašto je to tako?

“Spreman sam, međutim, bit će žestoka kampanja, nezahvalna kampanja. Bavljenje politikom je frustrirajuće na bh. sceni jer ne zavisi od vas. Možete danonoćno raditi, i neko će reći ‘ja to neću’. Mnogo je faktora oko kojih treba konscenzus”, ispričao je Genjac u programu N1 – uz poruku:

“Možda neki mlađi da preuzmu malo tu ulogu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.