Kovačević: Nije tačno da u BiH žive tri konstitutivna naroda

Vijesti 08. aug 201709:28 > 09:35
N1

Nije tačno da u BiH postoje samo tri konstitutivna naroda, kazao je za N1 dr. Slaven Kovačević, stručnjak za geopolitiku i euro-atlantske integracije.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke nedavno je veoma precizno reklo da se od Bosne i Hercegovine očekuje potpuno usklađivanje sa Evropskom pravnom stečevinom, što će veoma izvjesno zahtijevati izmjenu Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, ali onako kako je to standardizovano u Evropi, a ne kako to neko ovdje dnevno-politički promišlja.

Kovačević je podsjetio da je 10. jula Večernji list objavio članak pod naslovom “Njemačka incijativa briše Hrvate u BiH” i da se ubrzo pojavila kontra informacija iz krugova bliskih HDZ-u da to nije tačno i da je Njemačka poručila hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da BiH mora doživjeti izmjene Ustava na način da će biti građanskog karaktera.

“Njemačka svakako neće dozvoliti da bilo koja zemlja, koja je kandidat EU, da ne ispuni sve ono što stavlja pred njom. Tu se govori o izmjeni Ustava i njegovo usklađivanje sa evropskom pravnom stečevinom. I tu je kraj priče. Ovdje se precizno radi o 35 poglavlja, a do ulaska Hrvatske bilo ih je 31 – koja se trebaju ispregovarati kada se dobije kandidatski status. Moraju se usvojiti evropski standardi i propisi. Posebno je važno pitanje zaštite ljudskih prava i tu se krije trik jer ta zaštita govori o individualnim, a ne kolektivnim pravima”, istakao je Kovačević.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović preko određenih akademskih predstavnika iz Hercegovine pokušava propagirati holandski sistem, ali, kako je napomenuo gost Novog dana, zaboravio je jedan od glavnih principa – proporcionalnu zastupljenost u vlasti po broju stanovnika.

“Ako neko ima 15 posto stanovništva ne može uživati trećinu vlasti. Vidite kako je to bolno i vjerovatno neko iz Hercegovine na to ne bi pristao. Napomenuo bih, kada već govorim o Belgiji i Holandiji, da su to zemlje koje imaju određene etničke tenzije, podjele, neslaganja, ali su i zemlje gdje postoji građanski izbor. Tamo se ne biraju nikakvi legitimni predstavnici naroda. Svako ima pravo da bira svakoga”, otkrio je doktor.

Kovačević je napomenuo da je potpuno netačna “interpretacija” da u BiH žive tri konstitutivna naroda.

“Moram se vratiti na referendumsko pitanje iz 1992. godine koje je glasilo: ‘Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?’ i postaviti pitanje Čoviću da li je odustao od ovog pitanja. Ako je to tako neka se Čović i drugi javno izjasne da li su odustali”, poručio je gost Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.