N1 donosi priču najstarije buduće hadžinice Emire Huremović

Vijesti 09. aug 201717:05 > 18:57
N1

Sve je spremno za odlazak hadžija iz Bosne i Hercegovine na hodočašće u Meku i Medinu. Deset aviona prevozit će hodočasnike iz Sarajeva do Medine od 17. do 20. augusta, a povratak iz Džede je od 6. do 15. septembra. Najmlađi budući hadžija je sedmomjesečni Imran Ramić, a mi donosimo priču najstarije buduće hadžinice.

Osamdesetdvogodišnja Emira Huremović iz Bosne i Hercegovine u Meku i Medinu, osim uzbuđenja, nosi i titulu “najstarijeg” hodočasnika.

Nisam vjerovala, pa zar može biti da sam ja najstarija? Ma ja ne mogu da vjerujem… kažu mi – jesi, bona, tetka, ti si najstarija i ova beba od 6-7 mjeseci je najmlađa. Ja to nisam shvatila, ali kad mi je njena majka došla i to na mobitelu pokazala – e, onda sam se uvjerila“, govori nam Emira Huremović, najstarija hodočasnica.

Ni godine, ni povišen pritisak ne umanjuju radost prvog hadža.

Kad spavam na to mislim. Gledala sam hodočašće na televiziji i mene je želja povukla i ja sam to dvije godina nosila u duši, tu želju. Rekla sam sinu i kaže – ne možeš ti to izdržati, imaš visok pritisak od rata. Ja kažem – ja sad hoću ići pa ako vam se vratim, vratim, nemojte me više obametati. I nisu me više obametali. Kontam da sam još hrabra u tome i u toj gužvi, i u tom svemu“, ističe Huremović.

Kao i svake, i ove godine Saudijsko ministarstvo za hadž predviđa određenu kvotu za sve zemlje. Prošlogodišnja kvota od 1.411 hadžija iz BiH sada je povećana.

Dozvoljena kvota za BiH je 2.200 hadžija. Cijena hadža je 7.900 KM, što je za 410 KM više u odnosu na prošle godine. No, u Uredu za hadž i umru Islamske zajednice BiH kažu da interes ipak nije manji.

Naprotiv.

Za tri dana otprilike, kada smo oglasili hadž, bilo je već sve popunjeno, tako da smo imali zahtjeve iz muftijstava i medžlisa da taj broj povećamo i to smo tri puta povećali. Trenutno imamo blizu 1.750 hadžija“, kaže na, Nezim Halilović iz Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH.

Čistoća i ophođenje razlozi su dobrog imidža hadžija iz Bosne i Hercegovine kažu u Islamskoj zajednici. Ovo muslimanima sveto putovanje smatra se jednim od stubova vjere i vjerska je dužnost svakog punoljetnog muslimana koji je u mogućnosti obaviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.