Penzioneri odlučni: Ili povećanje penzija ili protesti

Vijesti 09. aug 201717:41 > 19:06
N1

Vlada Federacije nije odgovorila na zahtjev penzionera onako kako su očekivali. Ranije su zatražili veće penzije za 10 posto, iz Vlade odgovorili da to nije moguće. U izmjenama Zakona o PIO pokušat će razmotriti povećanje za one koji su penziju stekli do '98. godine i koji su najugroženija kategorije.

Za ostale penzionere – u skladu s mogućnostima. Penzioneri nemaju namjeru više da čekaju – u septembru kažu, izlaze na proteste.

Penzioneri na odluku Vlade FBiH da nema povećanja penzija za 10 posto su poručili da se stide. 410 hiljada ih je u Federaciji, 66 posto živi od minimalne penzije – 320 maraka. Nemaju namjeru više čekati da Vlada novim zakonskim rješenjima razmatra njihov bolji status. 14. septembra protesti.

Deset posto je 30 maraka i to je samo jedna marka po danu penzioneru. Kakvo mu poboljšanje čini ta jedna marka – popravit će mu malo stanje – imat će jedan hljeb više kupiti na dan i to je nešto što mi tražimo od Vlade i Vlada nam ne da ni to. Kad se odbiju režijski troškovi, kad se odbiju obaveze prema državi, ostaje im svega dvije do tri marke na dan da prežive uključujući tu i lijekove i sve ono što za život treba. To dovoljno govori kako se Vlada brine o nama penzionerima“, naveo je Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera FBiH.

Gubitak Fonda PIO krajem prošle godine približio se cifri od 180 miliona maraka. Da bi isplatili redovno postojeće penzije – iz Fonda su se zadužili ove godine – 74 miliona maraka od komercijalnih banaka i 41 milion pozajmice BH Pošte. Povećanje penzija – Fond ne može podmiriti.

Tu se radi o sredstvima kojih nema, oko 200 miliona maraka, jer je naš godišnji budžet dvije milijarde povećanje, znači 200 miliona koje Federacija nema i mana tog prijedloga je što vrlo nepravedno bi bila iskorigirana penzija jer bi oni s minimalnim dobili 32 marke povećanje, a oni s maksimalnim 217 maraka“, rekao je Zijad Krnjić, direktor Fonda PIO.

I dok iz Vlade najavljuju nove sastanke s penzionerima – u nadi da će reducirati zahtjeve – penzioneri kažu, više nema razgovora. Ili penzije 10 posto više za sve penzionere – ili protesti. S druge strane, i u Vladi – odlučni.

Cilj nam je održati penzije na postojećem nivou, stabilizovati penzije od ‘98. godine i tražiti rješenja za ostale kategorije, naravno u granicama finansijskih mogućnosti i u tom smislu donijeti su i zaključci“, kazao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Iz Vlade su potvrdili kako je povećan trend naplate doprinosa. Penzioneri kažu za više od osam posto. Što automatski pruža mogućnost povećanja penzija, kažu. Uz to ako se doda rast BDP-a kojim se Vlada hvali, i naplata klirinškog duga – jedini razlog lošeg položaja penzionera – je nebriga kako ove tako i prethodnih vlada, kažu u Udruženju. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da javna preduzeća – čija je Vlada većinski vlasnik – duguju Fondu PIO milionske iznose za dopsinose. Niti jedna Vlada do sada – zbog kako kažu, kupovanja socijalnog mira – nije uvela adekvatne mehanizme naplate dugovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.